szűrés

2021.01.19. 13:50

Salgótarján is harcol a nők egyik legnagyobb ellensége ellen

A Mályvavirág Alapítvány salgótarjáni pontja idén is csatlakozott az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét minap kezdődött programsorozatához. A koronavírus-járvány miatt az idei kampány az online térben zajlik. A humán papillomavírus (HPV) elleni védelem fontosságáról közvetítenek majd kisfilmeket a közösségi oldalon, valamint ugyanott egy maszkos kampányt is elindítottak.

Veres Edina

Kreicsi Mária, a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője (balra) ismertette a programot

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A külföldi társszervezeteihez csatlakozva a Mályvavirág Alapítvány nyolcadik alkalommal szervezte meg Magyarországon az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet január 18. és 24. között. A kampányhoz tavaly 200 hazai település csatlakozott.

Kreicsi Mária, a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője elmondta: az egy héten át zajló programsorozat célja még mindig az, hogy felhívja a figyelmet a méhnyakrák megelőzésének fontosságára. A megyeszékhely immár nyolc éve vesz részt a programban, amihez annak idején az elsők között csatlakozott.

– A lehető legtöbb nőhöz és férfihez szeretnénk információt eljuttatni a humán papillomavírussal, a méhnyakrákkal, valamint a prevenciós lehetőségekkel kapcsolatban. Fontos, hogy a nők a HPV elleni védőoltással és a szűréseken való rendszeres részvétellel elkerülhetik a megbetegedést. A korábbi években az egyhetes programsorozat ideje alatt a településeken élők karkötőket fűztek gyöngyből. Ezeket egy kiválasztott nőgyógyászati osztály betegeinek juttatták el, ezzel is üzenve a kórházban fekvőknek: nincsenek egyedül. Idén sajnos erre nem lesz lehetőség a világjárvány miatt, így a Mályvavirág Alapítvány arra vállalkozott, hogy az online térben mozgatja meg az országot – mondta Kreicsi Mária.

Kreicsi Mária, a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője (balra) ismertette a programot
Fotó: L.B. / NMH

Hozzátette: öt kisfilmet forgattak szakemberekkel és érintettekkel, amelyek az alapítvány Facebook-oldalán jelennek majd meg, a témához kapcsolódó üzenetek kíséretében. Egy maszkos kampányt is elindítottak január 18-ával a közösségi oldalakon. Ez egy kihívás, azaz egy challenge, amelyhez bárki csatlakozhat. A jelentkezőnek csupán fel kell varrnia a maszkjára egy vagy több gyöngyöt. Ezt követően készít magáról egy fotót, amit feltölt a közösségi oldalára egy meghatározott szövegkísérettel, majd kihívja három ismerősét ugyanerre a feladatra. Így bárki Mályvavirág Nagykövetté válhat, hiszen ezzel is segít felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Idén a programokkal a férfiak felé is szeretnének nyitni, hiszen a HPV-fertőzés az abból adódó betegségekkel együtt a férfiakat is érinti.

Mindemellett január 18-tól egy hónapon keresztül a fővárosi 1-es villamos vonalán egy Mályva-szerelvény közlekedik, amely kívül-belül toborozza majd a Mályvavirág Nagyköveteket.

– Bárki csatlakozhat a hivatalos nagyköveteink sorába, aki elolvassa a Mályvavirág Alapítvány honlapján található legfontosabb tudnivalókat a HPV-vel és a méhnyakrákkal kapcsolatban, majd továbbadja az üzenetet. Lényegében mindenki Mályvavirág Nagykövetnek minősül, aki valamilyen formában foglalkozik a témával. Emiatt is lett a kampány idei mottója, hogy „Legyél Te is Mályvavirág Nagykövet” – hiszen összeköt bennünket a gyöngy! – hangsúlyozta a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője.

Kreicsi Mária emellett azt is kifejtette, hogy a gyöngyök már évek óta a HPV elleni védelem szimbólumai. Amint fogalmazott: igaz, a koronavírus-helyzet nem engedi, hogy a résztvevők személyesen találkozzanak, de a virtuális térben akkor is összeköti őket az a bizonyos gyöngy.

Ajánlott az oltás

A méhnyakrák kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. A vírus meglehetősen gyakori, mivel a szexuális életet élők közel 80 százaléka legalább egyszer megfertőződik vele élete során. A nőknél elsősorban a méhnyakrák kialakulásáért felelős, de férfiaknál is okozhat daganatot. Szerencsére a fertőzés gyorsan és viszonylag tünetmentesen elmúlik, azonban ha évekig fennáll, daganat alakulhat ki. A rendszeres szűrővizsgálatok azért is kiemelten fontosak, mert minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulási esélyek. Az éves szűrés mellett a megelőzés másik nagyon fontos pillére a védőoltás, ami a felnőtteknek is ajánlott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában