turizmus

2021.01.22. 20:00

Paintball és lézerharc is várja majd a látogatókat a szuhai ökoturisztikai központban

Jelentős beruházások valósultak meg Szuhán az elmúlt évben, nagyobb részben pályázati támogatásból. A település önkormányzata önerőből újította fel a Millenniumi emlékparkot, amelyben fából faragott feszületet állítottak. A fejlődés azonban nem áll meg, az idei évre is maradtak megvalósításra váró tervek.

Gulyás Edina

Tavaly ősszel adták át a kibővült, fedett szabadtéri színpadot a mátraalmási településrészen

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A mátraalmási településrészen az elmúlt évben valósult meg a Mátra nyugati kapuja elnevezésű pályázat egyik eleme, amelyet Tarral és Szurdokpüspökivel közösen nyert el a település. A fejlesztésre a szuhai önkormányzat kicsivel több mint 32 millió forintot kapott – fogalmazott Tóth Zoltán polgármester, hozzátéve: – Az összegből kialakítottunk egy turisták számára használható mosdót és átalakult a közösségi ház belső tere is, annak tetőterében két korszerű öltöző készült el. Emellett a szabadtéri színpad is kibővült, és a hangtechnikai eszközöknek fedett részt alakítottunk ki. Az átadóünnepségen a Muzsla Néptáncegyüttes avatta fel a megújult színpadot.

Mint mondta, szintén az elmúlt évben készült el 78 millió forintból az ökoturisztikai központ, amely a művelődési ház átalakításával valósult meg. A munkák már befejeződtek, jelenleg az eszközbeszerzés van folyamatban. A Magyar Falu Program további 10 millió forintos támogatása lehetővé tette a nagyterem belső felújítását és az előadótér korszerűsítését is.

Tavaly ősszel adták át a kibővült, fedett szabadtéri színpadot a mátraalmási településrészen
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– A beruházás során egyebek mellett megtörtént a tetőszerkezet cseréje, a vizesblokk felújítása és átalakítása. Korszerűsödött az épület fűtési rendszere és az elektromos hálózat is. Külső fedett tereket alakítottak ki, és mozgáskorlátozottak számára parkoló is létesült – tájékoztatott a polgármester, aki azt is kifejtette: – A lézerharchoz szükséges fegyverek, különböző technikai eszközök, pingpongasztal és térelválasztók megvásárlása van még hátra. Egy nyársaló is épül, mindezekkel az ide érkező látogatóknak és turistáknak szeretnénk rossz idő esetén is megfelelő elfoglaltságot biztosítani, akik paintballpályán is bizonyíthatják majd ügyességüket.

Tóth Zoltán arról is tájékoztatott, hogy a Magyar Falu Programban óvodai játszóudvar építésére 3 millió forintot kaptak, ez a gyerekek nagy örömére el is készült. Szintén a fenti programban 5 milliót nyertek a temetőkert körbekerítésére és itt egy parkoló kialakítására. Ennek megvalósítása már az idei év feladata lesz. A településen működő Mátra Barátainak Polgári Egyesülete 3,6 millió forintos pályázati támogatásból vásárolja meg a faluház melletti ingatlant, az önkormányzattal közösen Palóc Porta kialakítását tervezik. A csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése már elkezdődött, annak teljes megvalósítására további 198 milliós pályázati összeg érkezett az önkormányzathoz.

Tóth Zoltán a Szuhától Galyatetőig vezető tanösvény terveiről is szólt
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Az elmúlt esztendőben a járvány miatt sajnos szinte egyetlen rendezvényt sem tarthattunk meg. Azonban a nemzeti összetartozás napján közösen emlékeztünk az átalakított Millenniumi parkban, ahol az elődök által a Kikerics-hegyen egykor felállított kereszt kicsinyített mását helyeztük el. Mindezt az önkormányzat saját erőből, félmillió forintból valósította meg – hangsúlyozta a település vezetője.

A patak szabályozása és a belterületi utak felújítása is ad feladatot

– Az előttünk álló időszakban a mátraalmási településrészen is szeretnénk megvalósítani a csapadékvíz-elvezető árokrendszer felújítását. Szintén ezen a részen lenne szükség több belterületi út rendbetételére – sorolta az önkormányzatra váró feladatokat és terveket Tóth Zoltán, hozzátéve: – A településen futó patak szabályozását is meg kell oldani, mivel alámossa a belterületeket, két helyen is veszélyezteti az utat és a közműveket is. Mint mondta, egy játszótér építésére is nyújtanak be pályázatot, amennyiben lehetőség lesz rá. Emellett a Palóc Porta elnevezésű közösségi tér kialakítására is keresik a forrásokat. A tervek között szerepel még egy tanösvény létesítése, ami Szuháról egészen Galyatetőig vezetne. Ehhez a területen illetékes erdészet és nemzeti park együttműködésére is számítanak. – Bízunk abban, hogy a járványügyi helyzet idén lehetővé teszi a Vadkörte Fesztivál megrendezését és a megújult művelődési ház méltó átadását is – zárta szavait a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában