dohányzás

2021.01.15. 07:05

Lehangoló statisztika Nógrádból: arat a tüdő-, hörgő- és légcsőrák

Közismert tény, hogy a dohányzás miatt kialakult betegségek akár 15 évvel is megrövidíthetik egy ember életét. Ennek ellenére a fiatalok többsége ma is menőnek tartja a cigarettázást: egy felmérés szerint a 14 esztendős gyerekek harmada már rágyújtott egy-egy káros szálra. A nógrádi lakosság mintegy 30 százaléka rendszeresen dohányzik.

Palchuber Kinga

Legjobb, ha a bűzrudacskát összetörjük és a szemetesben végzi. A dohányzásnak csak ártalmai vannak. A kép illusztráció

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet dohányzási szokásokat vizsgáló felmérése szerint tavaly a felnőtt magyar lakosság csaknem harminc százaléka volt aktív dohányzó. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet megbízott főigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: míg az Európai Unióban a tizenöt év felettiek 26 százaléka dohányzik, addig Magyarországon a 18 évnél idősebbeknél ez az arány 29 százalékra rúg.

Hozzátette: hazánkban átlagosan 17 évesen kezdenek a fiatalok rendszeresen dohányozni, de sokan már serdülőkorban, akár 14 évesen is rászokhatnak a cigarettára. Utóbbiak 33 százaléka már kipróbálta a dohányzást, 16 százaléka az elmúlt harminc napban rágyújtott, míg három százalékuk naponta él e káros szenvedélynek.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos portálunknak elmondta: Nógrád megyében a dohányzással összefüggésbe hozható légcső-, hörgő-, és tüdőrák okozta rosszindulatú daganatok miatti halálozás a 15 és a 64 éves korosztály körében a férfiaknál 10, míg a nőknél 17 százalékkal több az országos átlagnál.

Emellett a dohányzással egyértelműen összefüggésbe hozható az ajak-, szájüreg- és garatrák, a nyelőcső rosszindulatú daganatának kialakulása, valamint a szívkoszorúér-betegség, és az idült alsó légúti betegségek kialakulásának megnövekedett kockázata. A rendszeresen dohányzóknál a szervezetre gyakorolt negatív egészségügyi hatásért a nikotin mellett a belélegzett füst kátrány- és szén-monoxid-tartalma is felelős.

Az elmúlt években a kormány számos új intézkedést vezetett be, hogy visszaszorítsa a dohányzók számát: egyebek mellett betiltotta a közterületeken és a vendéglátóhelyek zárt tereiben történő cigarettázást.

Emellett a fiatalkori füstölés visszaszorításának céljából egy komplex, interaktív iskolai dohányzásmegelőzési program részeként a megyei kormányhivatalok többmilliós összegben kaptak prevenciós eszközöket, amelyeket az oktatási-nevelési intézmények 2019-től tíz napra díjmentesen kikölcsönözhetnek.

– A fiatal, fejlődő szervezetben a passzívan belélegzett dohányfüst még károsítóbb hatást fejthet ki, ugyanis a kisebb gyerekek és a serdülők szervezete sokkal érzékenyebben reagál a cigarettában található méreganyagokra, mint egy felnőtté – ismertette a megyei tiszti főorvos. Hozzátette: a közvetlen egészségkárosításon felül a passzív dohányzás másik súlyos következménye, hogy a gyerekek háromszor nagyobb valószínűséggel kezdenek dohányozni, ha mindkét szülő is ezt teszi.

Az, hogy valaki dohányzóvá válik-e, saját egyéni döntés. A dohányzás rövid távon is elkezdi érzékeltetni káros hatásait – romló sporteredmények, megemelkedett anyagi kiadások, elszíneződött ujjak, idő előtti őszülés és kopaszodás, rossz lehelet, köhögés, légzési zavarok.

Az évek során ezek a tünetek csak tovább halmozódnak, sokszor komoly betegségekkel párosulva.

Kulcsot kap a füstmentes élethez

A leszokás elhatározása elsősorban mindenkinek a saját döntése és felelőssége önmagával szemben. A cigaretta elhagyásának főbb okai közé sorolható, hogy a dohányos javítani szeretne az egészségi, vagy a pénzügyi helyzetén. E fázisban döntő szerepük lehet az ezzel foglalkozó tanácsadóknak, akik erősítik az egyén motivációját. Ma már a Gond? Egy szál se! elnevezésű mobiltelefonos alkalmazás segítségével még egyszerűbbé válhat letenni a cigarettát. A program megtervezi a leszokás folyamatát, erősíti az önbizalmat, át tudja tekinteni a nikotinfüggőség erősségét, de segít rávilágítani arra is, hogy az utolsó szál cigaretta elszívása óta mennyit javulhatott az egészségi állapot és mennyi pénzt sikerült megtakarítani. Emellett több mint száz praktikus tippel és egy ötletes memóriajátékkal támogatja a cigaretta utáni vágy leküzdését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában