közlekedésfejlesztés

2021.01.03. 11:28

Kiépül a körforgalom, és kerékpárút is lesz Balassagyarmaton

A Fenntartható települési közlekedésfejlesztés Balassagyarmaton című projekt Balassagyarmat Város Önkormányzata és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciumi együttműködésében valósul meg, mely két kerékpárforgalmi létesítmény, illetve egy körforgalmi csomópont kialakítását tartalmazza. A kicsivel több mint 541 millió forintos beruházás munkálatai januárban kezdődnek.

Lászlók Judit

Borbély Máté István kivitelező (balra) és Csach Gábor polgármester aláírja a papírokat

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A 2020-as év utolsó napján tartott sajtótájékoztatót a település önkormányzata a városházán, melynek témája a Fenntartható települési közlekedésfejlesztés Balassagyarmaton című projekt volt. Az eseményt megelőzően írták alá a kivitelezési szerződést a közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjével, a Penta Általános Építőipari Kft.-vel.

– A Fenntartható települési közlekedésfejlesztés Balassagyarmaton című projekt két részből tevődik össze – mondta Czeglédi Csaba, a Penta Kft. termelési főmérnöke és egyben a balassagyarmati projekt vezetője. Hozzátette: – Egyrészt tartalmaz egy körforgalom-építést az Ady Endre utca és a Kóvári utca 22-es másodrendű főközlekedési útvonal csomópontjában.

Borbély Máté István kivitelező (balra) és Csach Gábor polgármester aláírja a papírokat
Fotó: L. B. / NMH

Ez egy balesetveszélyes gócpont, amiből majd egy gyönyörű körforgalmat építenek.

– Ehhez társul némi közműépítés, néhány távközlési alépítmény, egy-két közvilágítási oszlop áthelyezése, valamint csatlakozik hozzá járda- és kerékpárút-építés is. Utóbbi egy kilométer hosszú lesz, amely a körforgalomtól indul, és egészen a Nyugati Ipartelepig fog tartani. A másik munkarész egy 4 kilométeres kerékpárút építését tartalmazza. Ez a buszpályaudvartól, a szügyi, már meglévő kerékpárút csatlakozási pontjáig fog tartani. Itt is lesz némi közműépítés, azonban alapvetően földmunkáról van szó. Kerékpárút útpályaszerkezet épül kertiszegélyekkel, több réteg aszfalttal és a hozzá csatlakozó tereprendezéssel.

A projektvezető elmondása szerint január 8-án átveszik a munkaterületeket, és az időjárás függvényében május végéig, június közepéig várhatóan befejezik a munkálatokat.

– Ezzel párhuzamosan zajlik majd a feltáró és tehermentesítő útépítés is. Azonban ezeknek a határideje a nyár végén jár le, így azokat akkorra kell abszolválni. Amire viszont még számítani lehet, hogy január közepétől megjelennek a geodéták, a fotósok és a lőszermentesítők is, hiszen a kivitelezőknek mindig kötelezően el kell végezni egy előzetes állapotfelmérést.

Így január közepétől az időjárástól függően megérkeznek a munkagépek.

– Elkezdjük a földmunkákat, valamint az útpályaszerkezet építését. Ezúton is kérném szépen a lakosságnak a szíves türelmét és együttműködését, hiszen az a cél, hogy minél gyorsabban és gond nélkül, együtt felépítsük az új létesítményeket. Bízunk abban, hogy fentiek mindenki megelégedésére fognak szolgálni – mondta végül Czeglédi Csaba.

Ezt követően Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere kifejtette, hogy a 2000-es évek elején az Ady Endre utca és a Kóvári utca csomópontjában körforgalom épülhetett volna, azonban a lakosok kérésére és az akkori városvezetésnek köszönhetően végül egy teljesen abszurd kereszteződés jött létre.

Ebben a projektben azonban végre megépülhet a biztonságos körforgalom.

– Mivel a beruházás állami tulajdonú utat érint, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciumi partner projektelemeként fog körforgalmi csomópont létesülni az Ady Endre utca és a Kóvári utca kereszteződésébe – mondta Csach Gábor.

A polgármester hozzáfűzte, hogy ezenkívül 2021-ben több nagy projekt munkálatai is elkezdődnek majd az Ipoly-parti városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában