Szécsény

2021.01.04. 10:05

Harminc éve védenek, segítenek és őriznek a szécsényi polgárőrök

Kolosi Ferenc elnökletével 1990-ben alakult polgárőrség a városban. Amikor 1999-ben Kolosi Ferenc lemondott, a kollektíva Dudás Sándort választotta elnökének, aki 2007 őszéig irányította a csoport életét. Ekkor a felmentését kérte, s Vizi Zoltán személyében új ember került a szécsényi polgárőrség élére, aki azóta is betölti ezt a tisztségét.

Szenográdi Ferenc

Közel tíz éve annak, hogy a csapat neve is megváltozott Szécsény és Térsége Polgárőr Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Egyesületre. Nem csak a név változott, a tevékenységi körük is bővült. Közlekedési balesetek esetén ott vannak a rendőrökkel az utak biztosításánál. Amikor a vihar letöri a fák ágait, vagy kidönti azokat, mennek és segítenek, hogy mielőbb szabaddá váljon az út.

A polgárőrök már 30 éve őrködnek a város nyugalma felett. Jelenlétük egyfajta belső féket, korlátot jelent a magukról megfeledkezők számára. Feladatukat önkéntes, társadalmi megbízatásban látják el, amiért nem kapnak fizetést, minden ellenszolgáltatás nélkül teszik a dolgukat.

Még 2009-ben együttműködési megállapodást kötöttek Szécsény önkormányzatával, a városi rendőrkapitánysággal és a helyi roma kisebbségi önkormányzattal.

Ami az idei év tevékenységeit illeti, Vizi Zoltán azt mondta, hogy tavasszal a járványhelyzet idején részt vettek a nagyobb üzleteknél a vásárlási idősáv betartásában. A rendőrséggel együtt ellenőrizték a kijárási korlátozás betartását. Mivel idén a rendezvények nagyrészt elmaradtak, így a korábbi évekhez képest kevesebb településre hívták őket biztosítani. Szécsényben több egyházi rendezvénynél láttak el szolgálatot. Szeptemberben a reggeli órákban a város forgalmasabb gyalogátkelőinél, az iskola környékén biztosították a tanulók átkelését az úttesten. Segítettek a városi szüreti felvonulásnál, mindenszentekkor pedig a temetőnél teljesítettek szolgálatot.

Vizi Zoltán örömmel újságolta, hogy idén pénzbeli támogatást kaptak működésükhöz a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetségtől és a Belügyminisztériumtól. Hozzátette, hogy a város nem tudta támogatni őket. Az elnök elmondta, hogy a belügyminisztériumhoz benyújtott pályázatuk az elmúlt hét évben mindig sikeres volt. Most közel 800 ezer forint értékben nyertek tűzoltó-felszerelést. Vizi Zoltán kiemelte, hogy a három évtizedes polgárőr-együttműködésben a mai napig aktívan részt vesz Dudás Sándorné, akinek munkájára mindig lehet számítani, s tartja a lelket a csoportban. Az elnök még kiemelte Balogh Lajosné, Kovács István, Percze Viktor, Tornyos Ottó, Deák Ferenc lelkiismeretes munkáját.

Vizi Zoltánt az elmúlt több mint egy évtizedes szervező, irányító, vezető munkájáért az Országos Polgárőr Szövetség a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki. A kitüntetésről az érintett azt mondta: az elismerés a csoport érdeme, azoké, akik rendszeresen végzik az önként vállalt munkát. Az elnök annak a reményének adott kifejezést, hogy mielőbb megszűnik a járványügyi helyzet, az élet visszatér a régi kerékvágásába, és sor kerülhet rendezvényekre, amelyeket biztosíthatnak. Jövőre is élni fognak a kiírt pályázati lehetőségekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában