korszerűsítés

2021.01.10. 14:00

Fejlesztésekben gazdag évet zárt az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület

Az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület sikerekben gazdag évet tudhat maga mögött. Elkészült a szervezet mentőbázisa, beszereztek két új járművet, bővítették az eszközállományt, és a tagok újabb magasabb szintű képzéseken vehettek részt.

Lászlók Judit

A Visegrádi Alap támogatásával hat tag haladó szintű búvárvégzettséget is szerzett

Forrás: NMH

Az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület legjelentősebb fejlesztése 2020-ban minden bizonnyal a balassagyarmati mentőbázis létrehozása volt.

– A városban lévő volt határőr-igazgatóság épületegyüttesében pályázati forrásból és önerőből hoztuk létre saját mentőbázisunkat. Ennek részét képezi egy nagy teremgarázs és két irodahelyiség – mondta el portálunknak Renner Péter, az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület kommunikációs vezetője.

Renner Péter hozzátette, a mentőbázis létrehozása azért volt fontos, mert eddig az önkormányzat által biztosított több különálló épületben tárolták a felszereléseiket, azonban most minden egy helyre kerülhetett. Ez pedig jelentősen megkönnyíti a mentési feladatok ellátását.

– Szintén fontos előrelépés volt számunkra, hogy sikerült beszereznünk egy Mitsubishi L300-as típusú terepjáró gépkocsit. Az ötszemélyes műszaki mentő gépjármű analóg és digitális rádióhírközlési eszközökkel, offline navigációs rendszerrel és megkülönböztető jelzéssel is fel van szerelve. A műszaki mentéshez szükséges eszközökön és kéziszerszámokon túl az autóba került egy kagylóhordágy, alpintechnikai felszerelés, board, elsősegélytáska, vákuummatrac, számos végtagrögzítő eszköz, valamint egy támkerék is. Utóbbi nagymértékben megkönnyíti a kizárólag gyalogosan járható turistautakon történő betegmozgatást – mondta Renner Péter.

Ezenkívül a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával szert tettek egy úgynevezett quadra, plusz a szállítására szolgáló utánfutóra. Ezek a járművek a nehezen megközelíthető helyeken végzett mentési feladatokban, az erdőtüzek oltási munkálatainál, valamint az árvízvédelmi tevékenységnél lesznek segítségükre. A quad szállítására szolgáló utánfutó pedig alkalmas arra is, hogy a beavatkozások helyszínén maga a jármű vontassa azt, így a nehéz terepviszonyok közötti eszközszállítás is megoldottá vált.

A Visegrádi Alap támogatásával hat tag haladó szintű búvárvégzettséget is szerzett
Fotó: NMH

Nemrégiben megérkeztek azok az alpintechnikai felszerelések is, amelyeket szintén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázaton elnyert összegből vásároltak. A készlet alapvetően a magas fákon vagy fákról végzendő munkát segíti majd. A felszerelést egyedi gyártású, sűrített levegővel működő eszközzel is kiegészítették, amely megkönnyíti és meggyorsítja a mászáshoz szükséges kötelek feljuttatását a talajszintről a fa tetejére.

Ezenkívül a szervezet felépítésében is történtek fejlesztések, hiszen létrehoztak egy egészségügyi szolgálatot, és az egyesületen belül létrejött a balassagyarmati szakosztály is. Utóbbi a városban szükségessé váló teendők ellátását segíti. Azonban nem csak eszközökkel és fejlesztésekkel lett gazdagabb az egyesület, hiszen több tag is magasabb szintű képzéseken vehetett részt.

– A Nemzetközi Visegrádi Alap 3,5 millió forintos támogatásának köszönhetően az elmúlt évben hat tagunk haladó szintű búvárvégzettséget, míg hárman szolgálati célú kishajóvezetői képesítést szereztek – utóbbival már a Dunán is vezethetnek hajót. A képzéseknek köszönhetően az egyesületünknek így már tíz tagja rendelkezik ipari alpinista, valamint az erre ráépülő Rescue-1 és Rescue-2-es szintű kötéltechnikai mentő képzettséggel. Közülük heten a hazánkban munka- és mentésirányítóként is alkalmazható, OKJ-s ipari alpinista szakképesítést is megszerezték – hangsúlyozta a kommunikációs vezető.

A szervezet a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetben tavasszal két és fél hónapon keresztül segítette a balassagyarmati önkormányzat munkáját, jelenleg pedig a fertőtlenítésben segédkeznek.

Renner Péter kitért arra is, hogy 2021-re rengeteg tervük van. Egyik legfontosabb céljuk az lesz, hogy a balassagyarmati mentőbázisuk alkalmassá váljon a folyamatos, 24 órás ott-tartózkodásra. Ehhez azonban még egy sor fejlesztésre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában