életminőség

2021.01.12. 07:00

Egy felmérés szerint átlagosan jó az élet Salgótarjánban

Vidéken Egerben és Veszp­rémben a legjobb élni, a nógrádi megyeszékhely a középmezőnyben szerepel – derült ki az Otthon Centrum rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb váro­sokat életminőség szempontjából listázta.

Munkatársainktól

Salgótarján látképe a Kálváriáról

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Az Otthon Centrum tavaly is elkészítette a városok azon listáját, amely megmutatja hol jó élni Magyarországon, és miért vonzóbb az egyik régió a másiknál. Az életminőség szempontjából értékelték a városokat, vizsgálták a háziorvosi ellátást, a lakosság képzettségét, a foglalkoztatást és az ingázást is.

– A kutatásban összesen 57 darab 20 ezer főnél népesebb város, valamint a 23 fővárosi kerület vett részt. Salgótarján a 41. helyen végzett 50,2 százalékos eredménnyel. A fővárosi kerületek nélkül a 29. pozíciót érte el a nógrádi megyeszékhely – közölte Tóth Adrienn, az Otthon Centrum munkatársa, hozzátéve: – A többi városhoz viszonyítva a legkedvezőbb értéket a munkahelyre történő ingázásban érte el, a maximumhoz képest 89 százalékos eredménnyel, de a háziorvosi szolgálati helyek népességarányos mutatójában is 80 százalékos értéket tudhat magáénak. A leggyengébb eredményt a lakónépességhez viszonyított gimnáziumi tanulók számában produkálta, mindössze 17 százalékot.

A vidéki települések közül Veszprém és Eger értékei a legjobbak. Az ingatlanárak leginkább a megyei jogú városok pozícióján rontanak. A legtöbbet, összesen 6 százalékpontot Salgótarján értékén. Mindez azt jelenti, hogy az árak nem tükrözik a rendelkezésre álló szolgáltatásokat, azok alulértékeltek. Ebben olyan szempontok játszhatnak szerepet, mint a szórakozási lehetőségek szűkössége, a környezet minősége vagy akár a közbiztonság kérdése.

Bujdosó Edina, Salgótarján: – Őszintén szólva nem szeretek itt lakni. Sajnos, a lakóhelyem környékén jellemző a közbiztonság teljes hiánya. De nem csak emiatt. Munkalehetőség reményében költöztem ide Kisterenyéről, azonban a munkahelyemtől még mindig kétórás utazás választ el naponta, a nyolcórás műszak mellett. A szép környezet viszont kárpótol.

Balogh Odett, Soós Pál, Bujdosó Edina (balról jobbra)

Balogh Odett, Salgótarján:

– Igen, szeretek itt élni és szeretném, ha a gyermekeim is itt nevelkednének fel. Budapestről nemrég költöztünk vissza a férjemmel, mivel tősgyökeres tarjániként mindig is visszahúzott a szívem. A nyugalmat össze sem lehet hasonlítani a fővárosi nyüzsgéssel. Az is pozitív, hogy mindent helyben el tudunk intézni, így nincs szükség utazásra.

Soós Pál, Salgótarján:

– Tizenegy éve költöztem be Salgótarjánba Mizserfáról, és egyáltalán nem bántam meg, hiszen sokkal kényelmesebb itt élni, a lehetőség is több. Például közel vannak az üzletek és az egészségügyi intézmények is, viszont a tömegközlekedésen lehetne javítani. Sokkal élhetőbb lenne a város, ha a helyi járatok sűrűbben járnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában