járvány

2021.01.02. 11:32

Csak az iskolafogászat működését érinti a vírus a nógrádi főorvos szerint

Dr. Kerényi Csaba, Nógrád megye fogászati főorvosa a koronavírus második hulláma kapcsán elmondta, hogy most még fokozottabban védekeznek a fertőzések ellen. Két beteg fogadása között átszellőztetik a rendelőt, a használt eszközöket pedig azonnal fertőtlenítik.

Szenográdi Ferenc

– A rendelők szellőztetése, fertőtlenítése mindenütt megoldott, többen ózongenerátort is használunk a fertőzésveszély csökkentése érdekében. A járványhelyzet kialakulását követően is működik megyénkben a fogászati szolgáltatás, azt mondhatom, hogy úgy az alap-, mint a szakellátás, biztonságosan fenntartható – mondta a főorvos.

A pácienseket előzetes Covid-teszt nélkül is fogadják, de természetesen mindenkire vonatkozik az érvényben lévő rendelet, kötelező a szájmaszk viselése. – Ügyelünk rá, hogy ne alakuljon ki nagyobb csoport a várószobákban, és természetesen mindenkinek be kell tartani a védőtávolságot – fűzte hozzá dr. Kerényi Csaba.

– A páciensek részéről azt tapasztaljuk, hogy egyértelműen szükség van az ellátásra. Az emberek azonnal felkeresik a fogorvost beteg, fájós fogaikkal. Elsősorban sürgősségi beavatkozások miatt fordulnak fogorvoshoz, de fogmegtartó kezelésekre is érkeznek a rendelőbe.

Dr. Kerényi Csaba elmondta: fokozottan védekeznek
Fotó: Sz.F. / NMH

Novemberben valamennyi fogorvos megkapta dr. Kásler Miklós levelét az iskolafogászati szűrővizsgálat felfüggesztéséről. Ennek megfelelően a szervezett iskolafogászati szűrővizsgálatok a további rendelkezésekig szünetelnek. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Intézetével folyamatosan tartják a kapcsolatot, hogy milyen beavatkozásokat végezhetnek el, de jelenleg más irányú fogászati korlátozások nincsenek érvényben.

– Fokozottabban figyelünk a fertőtlenítésre, a betegek előjegyzésére, behívására, hogy minél kevesebb legyen a várakozási idő. A szakigazgatás felé rendszeresen jelentést adunk a betegellátáson túl a fertőtlenítőszerek felhasználásáról is. Megjegyzem, hogy a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Intézete hatékonyan segíti munkánkat, többször is kaptunk tőlük egyszer használatos sebészi maszkokat és gumikesztyűket, amelyek hatékonyan segítik a megfelelő védekezést.

Koronavírus Nógrád megyében

A dosszié további cikkei
Címkék#fogorvos

Ezek is érdekelhetik