Mátramindszent

2021.01.08. 17:20

A nógrádi kanonok elsőként kapta meg a rangos elismerést

Elsőként vehette át az Egri Főegyházmegye legrangosabb kitüntetését, a Pyrker-díjat Kuklay Antal kanonok. Az elismerést Ternyák Csaba egri érsek a nyugalmazott plébános mátramindszenti otthonában adta át, ahol kiemelte: Tóni atya gazdag életútjára, tevékenységére méltán lehetünk büszkék.

Gulyás Edina

Kuklay Antal: „Öröm az elismerés, de fontosabb, hogy segíthettem kibontakozni egy-egy fiatal személyiségét, tehetségét”

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A Pyrker-díjat az Egri Főegyházmegye 2020-ban alapította, Felsőőri Pyrker János László pátriárka-érsek, az egyházmegye 71. főpásztora, az MTA tiszteleti tagja, a szegények, elesettek állhatatos pártfogójának emlékére. A főegyházmegye legrangosabb kitüntetéseként a Jézus Krisztus evangéliumát hitelesen megélő és tevékenységükkel a főegyházmegye küldetését támogató személyeknek adományozható – tájékoztatott az Egri Főegyházmegye. Ahogyan arról beszámoltak, a díjat elsőként Kuklay Antal kanonok vehette át a közelmúltban.

– Kuklay Antal főszékesegyházi kanonok, címzetes prépost, nyugalmazott plébános életrajzát, műveit, a róla készült írásokat áttekintve olyan életmű bontakozik ki előttünk, amelyre méltán lehetünk büszkék. Hálásak vagyunk Istennek azért, hogy Tóni atya évtizedekig az Egri Főegyházmegye papjaként szolgált és ma is közöttünk él – hangsúlyozta a szűk körű átadáson Ternyák Csaba egri érsek, majd hozzátette: – Életével bizonyította, hogy a leglehetetlenebb helyeken és élethelyzetekben is lehet Istent dicsőítve élni és dolgozni.

Kuklay Antal: „Öröm az elismerés, de fontosabb, hogy segíthettem kibontakozni egy-egy fiatal személyiségét, tehetségét”
Fotó: L.B. / NMH

Kuklay Antal így fogalmazott az elismerés kapcsán: Magának a díjnak a létrehozását örömtelinek és jelentőségteljesnek tartom. Elsősorban azért, mert felhívta a figyelmünket Pyrker János Lászlóra, egy olyan érsekre, aki személyében és működésében Egert és országunkat bevezette Európa szívébe. Velencei pátriárkaként vásárolt gazdag képgyűjteményét az ország közkincsévé tette. Megteremtette a hit, a tudomány és a művészet egységét. Az általa megismert és képviselt értékeket igyekezett minden emberhez eljuttatni.

– Az más kérdés, hogy én nem tartom méltónak magamat erre a díjra, hiszen mindig csak azt tettem, amit szerény lehetőségeim és képességeim megengedtek, vagy megkívántak. Paradox érzés rátekinteni életemnek erre a kitüntetésére, amelyet elsőként vehettem át, és a nagy elismerés mellett átérezni, hogy mennyire csekélyek az elért eredményeim – vélekedett Tóni atya, hozzátéve:

– Természetesen örömet okoz minden egyházi és állami kitüntetés, de számomra fontosabb, hogy a körömi óvodától egyetemek kadetrájáig segíthettem kibontakozni egy-egy fiatal személyiségét, tehetségét.

Mint mondta, szintén feladatának tekinti, hogy ismertebbé tegye művész barátai eredményeit. Többek között ezért állították ki Orient Enikő, a közelmúltban Pro Cultura Christiana díjjal kitüntetett textilművész alkotásait Mátramindszenten.

– A Marburgi kórház alapköve című művét és az alkotáshoz írt képmeditációmat igyekszünk ezekben a nehéz időkben eljuttatni az egészségügyi dolgozókhoz, Szent Erzsébet emlékezetét és a mi tiszteletünket közvetítve ezáltal feléjük – tájékoztatott Kuklay Antal.

Utat mutatott és jövőt adott számos hátrányos helyzetű embernek

Ternyák Csaba az átadóünnepségen röviden ismertette a nyugalmazott plébános életútját. Mint mondta, Kuklay atya kiváló teológus, könyvtáros, művészettörténész, érzékeny lelkületű Pilinszky-szakértő. Az 56-os meghurcolása, a börtönévek és a gyári segédmunka után hozta létre a Szent Erzsébet Házat, amely otthont ad a Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjteménynek, melynek Tóni atya a gyűjtője, feldolgozója és a vezetője is volt.

Ternyák Csaba egri érsek ismertette a plébános életútját
Fotó: MW

Együttműködésével valósult meg a Sárospataktól Kassáig tartó Szent Erzsébet út, amelyen járva a zarándok bejárhat egy belső utat is, befogadva az egyházmegyénkben született Árpád-házi Szent Erzsébet üzenetét.

1973-ban kapott plébánosi kinevezést Körömbe, ahol a Sajó-híd lábánál, az egykori pálos szerzetesek fogadójában különös világot teremtett. Templomot épített Sajóhídvég, Kiscsécs és Kesznyéten településeken. Plébániáján előadásokat, táborokat, foglalkozásokat szervezett, bevonva helyieket, városi fiatalokat, művészeket a lélekmentő munkába. Utat mutatott és jövőt adott sok hátrányos helyzetben élőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában