adócsökkentés

2021.01.10. 07:00

A Nógrád megyei vállalkozókon is segít az adó megfelezése

A koronavírus-járvány komoly terhet ró a családokra és a vállalkozásokra, ezért a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv eddigi intézkedéseit nemrég újabbakkal egészítette ki. Ezek között szerepel, hogy január elsejétől a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját a felére csökkentik. Mindez azt jelenti, hogy milliárdok maradnak a magyar cégeknél a pénzügyi stabilitásuk megőrzésére, munkahelyteremtésre és fejlesztésre.

Gulyás Edina

A gazdaságvédelmi akcióterv biztosítja, hogy folytatódhasson a munka

Forrás: Shutterstock

– Tavasszal a megyei, a budapesti és a városi kamarák is kifejthették a gazdaság megmentésére vonatkozó elképzeléseiket, amelyekből a kormány sokat beépített az intézkedései közé – tájékoztatott a témával kapcsolatban dr. Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Mint mondta, a koronavírus-járvány hatása a gazdaság több szereplőjét is hátrányosan érintette, azonban a vendéglátás és a turisztika területén tevékenykedő szolgáltatók forgalma gyakorlatilag nullára csökkent. Ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a vállalkozásokat.

– Az első hullám után az említett vállalkozások még nem tértek magukhoz. A globális gazdaságban tevékenykedő cégek sokkal hamarabb kilábaltak a vírus okozta nehézségekből. Ezzel szemben a belső piacon működő kis- és középvállalkozásokról, cégekről ezt nem lehet elmondani, hiszen ezek szinte azonnal érzik a belső piac rezdüléseit, ahol a két hullám között nem volt igazából érezhető emelkedés. Ezeket a vállalkozásokat ismét „helyzetbe kellett hozni”, annak érdekében, hogy ne küldjék el az alkalmazottaikat – emelte ki dr. Tordai Péter.

A kamara elnöke arra is kitért: a gazdaságvédelmi csomagnak már több intézkedése is életbe lépett. A kereskedelmi és iparkamara által működtetett Széchenyi-kártya például nagyon gyorsan, rugalmasan alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Ennek köszönhetően szinte már kamat nélkül lehet komoly összegekhez jutni. Emellett a kormányzat rendkívül sok fejlesztési pályázatot írt ki, amelyeket gyorsan elbíráltak, és a megítélt támogatásokat gyorsan el is utalták. Az érintett cégek így a fejlesztések megvalósításával javítani tudják versenyképességüket.

– Tavaly decemberben fogadta el a parlament azt az intézkedést, amellyel a 250 főnél kevesebb foglalkoztatotti létszámmal, maximum 4 milliárd forint árbevétellel rendelkező vállalkozások esetében a felére csökkentették az iparűzési adó terhét – részletezte dr. Tordai Péter. Hozzátette: a kamarák üdvözlik a fenti döntést, hiszen annak hatása hazánkban közel 800 ezer vállalkozást érint, és 100 milliárd forintnyi adóbevétel maradhat náluk.

Varga Béla, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta: a jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalkozásokra komoly terhet ró a vírus miatti bevételkiesés.

– Az iparűzési adó mértékének felére csökkentése nagy segítséget jelent ebben az időszakban. A kifizetési kötelezettségeik ezáltal csökkennek, ez az összeg a vállalkozásoknál marad, és azt más célra fordíthatják – fogalmazott Varga Béla.

Mint mondta, a jelenlegi helyzetben minden egyes tétel, akár 50–100 ezer forint is sokat segíthet a mikro- és kisvállalkozások esetében. Az intézkedéssel jelentősen könnyítette a kormány a vállalkozások terheit.

Nem elveszik, hanem otthagyják

Orbán Viktor miniszterelnök újabb gazdaságvédelmi bejelentésére reagálva Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MVJSZ) elnöke arról beszélt nemrég, hogy támogatja az iparűzési adó jelentős mértékű csökkentését, mert véleménye szerint csak így lehet megmenteni a magyar emberek vállalkozásait és munkahelyeit. Úgy véli, ez az intézkedés új munkahelyek teremtését is elő fogja segíteni, ezáltal könnyebben ki tudunk lábalni a járvány miatti nehezebb gazdasági helyzetből. – Nem vesszük el az önkormányzatok pénzét, hanem otthagyjuk a vállalkozásoknál, hogy megőrizhessék a munkahelyeket – fogalmazott Szita Károly, hozzátéve: – Ahhoz, hogy a járvány negatív hatásai ellenére is megmaradhassanak a munkahelyek, a kormánynak és az önkormányzatoknak közösen kell dolgozniuk. Kilenc, nem kormánypárti vezetésű nagyváros polgármestere – köztük a salgótarjáni Fekete Zsolt – elhatárolódott Szita Károly nyilatkozatától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában