korán érkezett babák

2021.01.08. 11:29

A karanténhatás sem befolyásolta Nógrád megyében a koraszülések számát

A koronavírus miatti karantén idején, különböző országok kórházaiban jelentős visszaesést tapasztaltak a koraszülések számában. Világszerte számos orvoscsoport észlelte a pozitív változásokat és vizsgálatokba kezdtek, hogy kiderítsék, minek köszönhető a javulás. A salgótarjáni kórház szülészetén azonban nem tapasztalták a fenti tendenciát.

Gulyás Edina

Gondos kezekben a csecsemő. Megyénkben nem tapasztaltak változást

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció

A koronavírus-járvány egy pozitív és nagyon érdekes változást hozott: a koraszülések száma drasztikusan visszaesett világszerte – tájékoztatta portálunkat a Melletted a helyem Egyesület.

Amint arról beszámoltak, nemzetközi kutatás indult, amelynek elsődleges célja kideríteni, hogy mi lehet a fenti jelenség pontos oka. Magyarországot a Melletted a helyem Egyesület és dr. Szabó Miklós egyetemi docens képviseli a kutatásban.

A témával kapcsolatban dr. Pasztuhov Ágoston, a Szent Lázár Megyei Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa kifejtette: évtizedekkel ezelőttig nem volt ismert a magzatok pontos kora, hiszen az utolsó menstruáció és az első magzatmozgás időpontja csak hozzávetőleges tájékozódást tettek lehetővé. Így nem volt ritka a többhetes tévedés sem. A fentiek miatt az újszülöttek súlya alapján tekintették a gyermeket érettnek vagy koraszülöttnek.

Gondos kezekben a csecsemő. Megyénkben nem tapasztaltak változást
Fotó: Illusztráció / NMH

Alig több mint 10 éve – az ultrahangvizsgálatok általánossá válásával – tekintjük a 37. hét előtt születetteket koraszülöttnek, függetlenül súlyuktól, hiszen ez utóbbit számos tényező módosíthatja.

– Visszatekintve az elmúlt 5 év adataira, valamint 2020-ra, a koraszülések száma rendre 78 és 87 között alakult, tavaly 80 volt. A szülésszám ugyanezekben az években 739 és 804 között rendeződött, tavaly 761 gyermek született osztályunkon. A számokból elég pontosan adódik az állandó, 10 százalékos koraszülési arány – fogalmazott dr. Pasztuhov Ágoston. – Intézményünkben kettes szintű újszülöttellátó központ működik. A három lehetséges ellátási szint közül ez a középső. A nap 24 órájában, a hét minden napján elérhető az újszülöttek részére szakorvosi ellátás. A 32. hetet betöltött újszülötteket el kell tudnunk látni a szakma ma ismert legmagasabb szintjén. Ezeket a csecsemőket alacsonyabb ellátási szintű intézményekből is tudjuk fogadni, általában a balassagyarmati kórházból – tette hozzá.

Mint mondta, az ennél fiatalabb koraszülötteket – lehetőleg még méhen belül – a legmagasabb ellátási szintű intézménybe helyezik át a Peter Czerny alapítványi mentőszolgálat segítségével. Munkatársaik gyakran a helyszíni ellátásba is be tudnak kapcsolódni.

A fogadó szülészeti intézmény foglaltságtól függően a Honvédkórház, a Semmelweis Egyetem Női Klinikájának telephelyei, a Fővárosi Szent János Kórház. A már világra jött koraszülött babák szakellátása általában Budapesten, a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán történik.

– Mi is olvastunk a jelzett felvetésről, de intézményünk adataiból nem tudunk ilyen tendenciáról beszámolni, sem a szülések számát, sem a koraszülöttek arányát tekintve nem tapasztalunk a statisztikai szórásnál nagyobb eltérést – foglalta össze az osztályvezető főorvos.

A témával kapcsolatban kerestük a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházat is, azonban a járványhelyzet miatt nem állt módjukban válaszolni.

Eredményesebben harcolhatnak

– Hazánkban jelenleg is zajlanak a vizsgálatok, így még nem hivatalosak az eredmények, de azt már látjuk, hogy nálunk nincs jelentős visszaesés a koraszülöttek számában – fogalmazott dr. Szabó Miklós, hozzátéve: – Ha sikerül azonosítani, hogy a járvány kapcsán hozott intézkedések közül melyiknek köszönhető a koraszülési ráta csökkenése számos országban, ez a jövőben eszközt ad arra, hogy eredményesebben harcoljunk a koraszülések ellen. Dr. Nádor Csaba, a Melletted a helyem Egyesület elnöke megfogalmazta: a világjárvány alatt még erőteljesebben hirdetik, hogy az újszülötteknek és koraszülötteknek születésüktől az édesanyjuk mellett kell lenniük. Minden ellátó hely alakítson ki egy olyan osztályos protokollt, ami ezt maximálisan támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában