havazás

2021.01.25. 19:00

200 tonna útszóró só és fokozott figyelem az utakon: így telt a hóborította Nógrád megye napja

Ma hajnalban és a reggeli órákban Nógrád megyében havazás nehezítette a közlekedést, balesetek azonban nem történtek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai teljes kapacitással, huszonkettő síkosságmentesítésre alkalmas géppel járták az állami kezelésben lévő közutakat.

Gerhát Karina

Ahogyan azt mi is megírtuk ma sokak örömére leesett az év első nagyobb hava.

A hirtelen jött tél olvasóinknak is megihlette, és csodás képeket küldtek el nekünk!

Fotó: Kerékgyártó Tibor / Beküldött kép
Fotó: Kelemen Dávid / Beküldött kép

A felkészültségnek és a szakemberek munkájának köszönhetően ez nem okozott nagyobb fennakadást a közlekedésben. A hivatásos szerveket egyetlenegy balesethez sem riasztották a hó miatt.

– Az időjárási előrejelzések alapján, a várható havazást megelőzően a két Nógrád megyei mérnökségünkön – Salgótarján, Balassagyarmat – dolgozók vasárnap, az éjfél előtti órákban teljes kapacitással, 11-11 munkagéppel megkezdték az utakon a síkosságmentesítést, illetve a havazás előtti alászórást – mondta el portálunknak Pécsi Norbert.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője hozzátette: az utómunkálatok egész nap zajlottak. Az utakon főleg az olvadt hó eltakarítását végezték, ahol pedig szükséges volt, ott a síkosságmentesítését is megismételték.

– Nógrád megye területén nem volt elzárt vagy megközelíthetetlen település, továbbá fennakadás sem történt a havazás miatt. A síkosságmentesítési munkálatokhoz a megyében mintegy 200 tonna útszóró sót és 14000 liter kalcium-klorid oldatot használtunk fel a kora délutáni órákig – emelte ki Pécsi Norbert.

Portálunk megkeresésére Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: nem érkezett bejelentés a rendőrségre a havazással összefüggésbe hozható közlekedési fennakadásról.

Dankóné Nagy Éva néhány hasznos tanáccsal is ellátta azokat a sofőröket, akik a havazás idején is autóba kényszerülnek ülni.

– A sűrű hóesés és az azzal együtt járó, romló látási viszonyok fokozott figyelmet és óvatosságot követelnek meg a közlekedőktől. Ilyenkor fontos a nagyobb követési távolság megtartása, ezzel együtt lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének a kockázata. Indulás előtt ügyeljenek a saját magunk, illetve és a gépjárművünk jól láthatóságára is, a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer, illetve az ablaktörlők ellenőrzésére, a jégkaparó, a jégoldó spray, továbbá a fagyálló ablakmosó folyadék biztosítására – emelte ki a sajtószóvivő.

Kifejtette továbbá: ilyen időben a közlekedők hosszabb menetidőre, lassabb haladási sebességre számíthatnak. Éppen ezért ajánlott tele tankolt járművel útnak indulni, illetve takarót, melegebb ruhadarabot, meleg italt, élelmiszert, és ha szükséges gyógyszert magukkal vinni.

– A rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét a járművek sebességének a helyes és az adott útviszonyokhoz igazított megválasztására! Ne feledjék a legjobb balesetmegelőzés, ha betartják a KRESZ szabályait! – hangsúlyozta Dankóné Nagy Éva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában