posta

2020.12.04. 13:55

Visszatérő probléma Nógrád megyében a házszám hiánya

A házszám feltüntetésének kötelezettségét jogszabály mondja ki, ennek ellenére Nógrádban is visszatérő probléma a számozás hiánya. Az önkormányzati rendeletek figyelmen kívül hagyása megnehezíti a postások munkáját is.

Lászlók Judit

Néha bizony nem egyszerű a házszám beazonosítása.

Forrás: Illusztráció

Fotó: H. Cs.

Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője elmondta, legfontosabb feladatuknak tekintik, hogy a küldeményeket gyorsan, biztonságosan és sértetlenül kézbesítsék a címzettek részére.

– Ehhez azonban szükséges az utcanév- és házszámtáblák kihelyezése, amelyet valóban rendelet ír elő – mondta Panulin Ildikó. – A sikeres kézbesítés egyik feltétele, hogy a lakosok helyezzék ki az ingatlanokra jól látható módon a házszámokat. A másik, hogy legyen zárható és a kézbesítő számára könnyen hozzáférhető levélszekrény az épület bejáratánál. Fontos a küldemények pontos címzése is, amelynek tartalmaznia kell a címzett nevét, a közterületet, valamint a pontos házszámot.

Az előbb felsoroltak hiánya komoly gondot okoz.

Néha bizony nem egyszerű a házszám beazonosítása.
Fotó: H. Cs. / Illusztráció

– Gyakori, hogy csupán a postás helyismeretének köszönhető, hogy célba érnek a küldemények, de ő is lehet beteg, elmehet szabadságra. A helyettesítőnek gond lehet egy-egy cím megtalálása. A kézbesítő nem kötelezhető címnyomozásra és a címzett megkeresésére sem. Ahhoz, hogy minden küldemény rendben és időben megérkezzen, a lakók segítségére is szükség van.

A Magyar Posta Zrt., amennyiben észleli ezeket a problémákat egy-egy településen vagy településrészen, akkor azt jelezi az önkormányzatnak. Általában segítőkészek, és ilyen esetekben közösen közzétesznek egy felhívást a lakosság számára.

Éppen az történt Nógrádszakálon is. Radvánszky Judit, a község polgármestere kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a Magyar Posta Zrt. nemrégiben felvette a kapcsolatot az önkormányzattal, annak kapcsán, hogy a községben több ingatlanon nincs kihelyezve házszám, illetve néhány helyen hiányzik az utcanévtábla is. Jelenleg keresik a megoldást a problémára. Ami azonban már biztos, hogy a hiányzó utcanevet feltüntető táblákat a közmunkaprogramon belül tervezik pótolni.

Árpásné Schlenk Judit, Nógrád és Berkenye jegyzője arról számolt be, hogy mindkét településen vannak házszámozással kapcsolatos szabályok.

– Mindkét községben előfordul a nagyobb telkek szétosztása, illetve a kisebbek összevonása. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy legyen egy egységes rendszerünk, amely segíti ezeket a folyamatokat. Emellett a külterületen élőknek is lehetőséget nyújt a házszámozásra, illetve a község külterületeinek neveit is szabályozza. Ezenkívül rendelkeznek arról is, hogy az önkormányzat köteles kihelyezni a közterületek neveit jelző táblákat, a magánszemélyek pedig a házszámtáblákat – mondta a jegyző. Bírságot nem szabnak ki utóbbi hiánya miatt, de igyekszenek felhívni a lakosok figyelmét annak fontosságára.

Korszerű eszközök segítik a hatóságok munkáját

– A házszámtábla hiánya a katasztrófavédelem munkáját, illetve a káresetek felszámolását nem hátráltatja – hangsúlyozta Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője. – A riasztást követően az érintett egységek mindig kézhez kapnak egy riasztási lapot, melyen a káreset helyszíne térképes formában és GPS-koordinátákkal is megjelenik, valamint a készenléti gépjárművek is el vannak látva GPS-készülékkel. Ezeken felül a műveletirányítási központban lévő kollégák a járműveken lévő követőrendszer által folyamatosan nyomon tudják követni a vonulószereket, és szükség szerint tudnak segíteni a helyszín megtalálásában, illetve kapcsolatot tartanak a káreset bejelentőjével. Éppen ezért is fontos, hogy ők mindig visszahívhatóak legyenek, és lehetőség szerint megvárják a kiérkező egységeket a helyszínen. A tűzesetek során a tűz kísérőjelenségei is segítik a felderítését, a műszaki mentéseknél pedig előfordul, hogy a társszervek korábban kiérnek. Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szintén arról számolt be, hogy a házszámtábla hiánya nem gátolja a rendőrség munkáját, mivel a hatóság rendelkezésére álló technikai eszközök lehetővé teszik a helymeghatározást és a helykeresést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában