munkálatok

2020.12.28. 06:58

Továbbépül az ipari parkot elkerülő út Balassagyarmaton

Heteken belül megkezdődhet Balassagyarmat új ipari övezetének kialakítása, emellett pedig folytatódik a déli elkerülő út építése is.

Hegedűs Henrik

Folytatják az utat... Kerékpáros a déli elkerülő már meglévő szakaszán Illusztráció

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A kilencvenes évek elejétől egyre jobban megnövekedett az Ipoly-parti város belterületén átmenő gépjárműforgalom, hiszen a leglakottabb övezeteket szelte keresztül a 22-es főút. Különösen azokon a pontokon erősödött meg ez a terhelés, ahol a tömbházak felemelése óta amúgy is leszűkült a keresztmetszet.

Nem véletlen, hogy az önkormányzat egyre inkább sürgette az elkerülő szakasz megépítését, ami végül egy 1999-ben elnyert pályázatnak köszönhetően 2003 óta az Ipoly vonalában fut a Madách-ligettől a határátkelőig. Igaz, az eredeti nyomvonal középső, csak a belvárost elkerülő része épült meg, a keleti és nyugati folytatása elmaradt.

Folytatják az utat... Kerékpáros a déli elkerülő már meglévő szakaszán
Fotó: H. Cs. / NMH

Közben Balassagyarmat és Szügy között egyre terebélyesedett az ipari park, ahová gyakorta érkeztek megrakottan a sűrűn lakott övezeteken keresztül a kamionok. Ez a súlyosbodó gond pedig legalább a nyugat-dél irányú körgyűrű megépítéséért kiáltott.

Néhány évvel ezelőtt nyílt meg a kábelgyár és az egykori fémipari vállalat közötti „folyosó”, amely az Algőver utcához csatlakozott. Tervben volt ennek meghosszabbítása is egészen a Horváth Endre és Fáy András utcákon át a Szügyi úti kereszteződésig.

Itt, a jövő évi munkálatoknak köszönhetően az Algőver utcától a Határőr utcáig lényegében egy teljesen kietlen, használaton kívüli területen haladó vonalban épül majd ki a szilárd burkolatú út, amely a lakosság általános megelégedésére nagymértékben enyhítheti a közeli Batthyány és Honti utcák forgalmát.

Bővül a terület

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere elmondta, a déli elkerülő út kialakításával párhuzamosan megindul a huszonhárom hektáros új ipari terület kialakítása a Szügyi út végén, a jelenleg is működő Mahle-gyáregységgel szemközt. Erre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert el az önkormányzat mintegy félmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást. Ezzel egész Nógrád megye egyik legjobb gazdasági mutatókkal rendelkező, folyamatosan fejlődő területe tovább bővülhet. Már most komoly érdeklődés mutatkozik meg a leendő befektetők részéről, akiknek a betelepülést követően ötéves bérleti lehetőséget nyújtanak. Ennek lejártával az egész ingatlant elidegeníthetik. A kivitelező tegnap vette át a munkaterületet, és a tényleges építkezés az időjárási körülményektől függően januárban indulhat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában