Bezártságra kárhoztatva

2020.12.11. 17:28

Szigorú szabályok mellett élnek a szépkorúak a megyei idősotthonokban

Megyeszerte látogatási és kijárási tilalom van érvényben az idősotthonokban. Több intézményben azonban a szigorú intézkedések ellenére is megjelent a koronavírus. Volt, hogy emberéletet is követelt a járvány.

Nagy Orsolya

Nem hagyhatják el az intézmény területét, csak az udvarra mehetnek ki

Forrás: Illusztráció

Fotó: Bencsik Ádám

Szigorú óvintézkedéseket vezettek be szűkebb hazánk idősotthonaiban az ott élő szépkorúak védelme érdekében. Salgótarjánban, a Baglyaskő időskorúak otthonában is tilalmat vezettek be, amely a Petőfi úton lévő székhelyintézményt és a Füleki úti telephelyet is érinti. Holecz Istvánné intézményvezető elárulta, hogy sajnos ennek ellenére sem kerülte el a vírus egyik otthont sem.

– A Petőfi úton lévő telephelyünkön 58 idős és 14 dolgozó lett beteg, a Füleki úton pedig 45 lakó és 10 alkalmazott. Sajnos a koronavírus miatt voltak, akiket elveszítettünk, de olyanok is akadtak, akik tünetmentesen átvészelték a betegséget. Ez egy nagyon nehéz időszak volt mindenki számára. A nálunk élők még a szokásosnál is szigorúbb szabályok mellett kellett, hogy éljenek, hiszen jó ideig még a szobákból sem jöhettek ki. Ez mindenkinek nagy teher volt lelkileg – mondta Holecz Istvánné.

Nem hagyhatják el az intézmény területét, csak az udvarra mehetnek ki
Fotó: Illusztráció/NMH

Hozzátette: szerencsére most már túl vannak a nehezén, a dolgozók és a lakók fegyelmezettségének köszönhetően. Most már mindkét telephelyen tünetmentesek, de még van, akit kórházban ápolnak.

A szakember azt is elárulta, hogy az elmúlt hetekben mindent megtettek, hogy a lakók semmiben ne érezzenek hiányt. Próbálták ugyanazzal a szeretettel körülvenni őket, amit a hozzátartozóiktól kapnának.

– A szobájukat már elhagyhatják a nálunk élők, a belső udvarra is kimehetnek, de továbbra sem csoportosulhatnak – közölte Holecz Istvánné.

Balassagyarmaton két koronavírussal fertőzött személyt találtak az idősek otthonában, őket elkülönítették. Dr. Jóna András, az intézmény vezetője kiemelte, hogy mindent megtesznek a szépkorúak védelme érdekében. Napi szinten történik felületfertőtlenítés, kézfertőtlenítőket helyeztek ki, alkalmazottjaik védőeszközök használatával dolgoznak, valamint a helyiségeket is rendszeresen tisztítják. A szobából kijöhetnek az idősek, de a különböző pavilonok lakói nem találkozhatnak egymással.

Majorné Nagy Mónika, a pásztói idősek otthona igazgatója arról adott tájékoztatást korábban, hogy a hozzátartozók csak telefonon, előre egyeztetett időpontkérést követően léphetnek be az intézménybe. Egy időshöz egyszerre csak egy ember érkezhet és 30 percnél tovább nem tartózkodhat az épületben. Hangsúlyozta, hogy belépéskor testhőmérséklet-mérés történik, de kötelező egy nyilatkozat kitöltése, valamint a kézfertőtlenítés és a szájmaszk viselése is.

Mint mondta, a szépkorúak egyáltalán nem hagyhatják el az intézmény területét, csupán az udvarra és a teraszra mehetnek ki.

Mobilon tartják a kapcsolatot a hozzátartozóikkal

A kisebb települések idősotthonai is mindent megtesznek annak érdekében, hogy védjék a szépkorúakat. Simon Ákosné, a ceredi idősek otthona vezetője elárulta, hogy náluk is látogatási és kijárási tilalom van érvényben. – Az idősek most a szobájukban étkeznek, nem látogatják egymást és fokozott a kézfertőtlenítés is. Ezenkívül napi szinten fertőtlenítjük az eszközöket és a helyiségeket, a dolgozók maszkot és gumikesztyűt viselnek – mondta Simon Ákosné. Kiemelte, hogy jelenleg nincs beteg az intézményben. Ám, ha ne adj’ isten náluk is megjelenne a vírus, rendelkezésre áll egy helyiség arra, hogy el tudják különíteni a többiektől a fertőzött személyt. A hozzátartozók sem látogatják most az otthont, de mobiltelefonon és videóhíváson keresztül tudják tartani a kapcsolatot a szeretteikkel az idősek. A dolgozók pedig mindenfajta olyan kontaktot elkerülnek, ahol nagy a veszély arra, hogy bárki is elkapja a vírust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában