BÚÉK

2020.12.31. 07:30

Pezsgővel és virslivel, de szolidan búcsúztatják az óévet a Nógrád megyeiek

Ünneplés tekintetében az idei óévbúcsúztatás is más lesz, mint az eddigiek. Mindez azonban mit sem változtat a szilveszteri menüsoron, ahol változatlanul a pezsgő, a virsli és a lencse a sláger. Utánajártunk, szűkebb hazánkban mennyiben változtak a szilveszteri szokások.

Kakuk Klaudia

Kiszállításra váró pezsgő egy nagykereskedésben. A szeszes és az üdítő italok fogyasztása nem csökkent idén év végén sem

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Míg tavaly az emberek többsége nagyobb társasággal ünnepelt, idén a megkérdezettek zöme szívesebben tölti otthonában, szűk családi körben a szilvesztert. Ebben nagyban közrejátszik, hogy a kijárási tilalom az év utolsó estéjén is érvényben marad.

A kisebb létszám viszont nem minden esetben jár kevesebb költséggel. Mivel a legtöbb ember otthon ünnepel, minden bizonnyal nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az ünnepi fogásokra.

Csakúgy, mint tavaly, szűkebb hazánkban idén sincs pezsgő, virsli és lencse nélkül szilveszter, de a boltokban meglepően jól fogyott a hentesáru, az előre csomagolt saláta, valamint keresett volt a majonéz is.

– Az ünnepi szezon alatt szinte az összes virslit elkapkodták a pultból, szinte alig maradt. Idén a frankfurti jellegű és a juhbeles volt a sláger, műbeles alig fogyott. Ez tavaly fordítva volt, a vásárlók idén nem spórolnak, inkább a minőségi, magasabb árkategóriás termékeket választják – tájékoztatott Kasper Zsolt, az egyik kereskedelmi üzletlánc salgótarjáni boltvezetője.

Kiszállításra váró pezsgő egy nagykereskedésben. A szeszes és az üdítő italok fogyasztása nem csökkent idén év végén sem
Fotó: H. Cs. / NMH

 

A közepes minőségű virslit 1500 forint körül, a magas hústartalmú, adalékmenteset 3000-4000 forint körül, míg a műbeles csomagolt változatát már néhány száz forintért is lehet kapni.

– A vásárlók már jól felkészültek a szilveszteri praktikákból, így jól tudják, hogy szerencsés malaccal zárni az évet, ahogy érdemes apró szemű borsót, babot vagy lencsét fogyasztani az év első napján – mondta az üzletvezető.

Hozzátette: tapasztalatai alapján a legtöbb vevő már karácsony tájékán beszerezte a szilveszteri alapanyagokat, így a napokban már nem számol jelentős forgalommal.

Szeszes italokból is változatlanul sok fogyott a napokban. Az biztos, hogy az éjféli koccintóból még mindig az édes pezsgő a nógrádiak kedvence. Ebből ezer-ezerötszáz forint egy üveg, de alkoholmentes változatát is sokan keresik a buborékos újévköszöntőnek.

GAGYI RÓBERT, Salgótarján: – Ebben az évben sem lesz különleges a szilveszter, hiszen ahogy eddig is, a családommal együtt otthon fogunk ünnepelni. Ilyenkor jól érezzük magunkat, beszélgetünk, előjönnek a régi családi sztorik, emellett társasjátékozni is szoktunk. Az asztalról azonban idén sem marad le a pezsgő, a lencse és a sült malac.

VÁMOS ANNAMÁRIA és VÁMOS ZALÁN, Vizslás: – Idén sajnos az ember két lehetőség közül választhat: vagy házi buliba megy, vagy otthon ünnepel. Én valószínűleg az utóbbit választom és a kisfiammal búcsúztatom az óévet. Betartjuk a babonákat, a pezsgő és a virsli mellé mindig kerül az asztalra lencse. Ilyenkor nem eszünk csirkét, és a szemetet sem visszük ki.

VERNER DÓRA, Salgótarján: – Ez a szilveszter sem lesz más, mint az eddigiek, hiszen az előző évekhez hasonlóan most is szűk családi körben, otthon a gyerkőcökkel ünneplünk. Az év utolsó napján hagyományosan lencsét szoktunk készíteni, emellett virsli, aprósütemények és rágcsálnivalók is lesz az asztalon, éjfélkor pedig pezsgővel köszöntjük az újévet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában