szívmelengető

2020.12.09. 19:55

Nógrád megyéből is csatlakoztak, hogy segítsék Zsombor mielőbbi gyógyulását

A Kazincbarcikán élő Burinda Zsombor még alig múlt egyéves, mégis küzd a gyógyulásért. Egy ritka betegségben, gerincvelő-izomsorvadásban szenved. A felépülést, a teljes életet egy 730 millió forintos kezelés jelenti, amit kétéves koráig meg kell kapnia. Egy ország mozdult meg az SMA-val küzdő kisfiúért, a gyűjtéshez szűkebb hazánkból is csatlakoztak.

Gulyás Edina/Palchuber Kinga

Zsombor kezeléséhez szeretne hozzájárulni a balassagyarmati Tóth Bernadett

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Megyeszerte is egyre több helyszínen találkozhatnak a járókelők látszólag gazdátlan plüssállatokkal, amelyeket nem másért, mint egy beteg kisfiú, Burinda Zsombor gyógyulásáért hagynak el önkéntesek a nemrégiben útjára indított jótékonysági akcióhoz csatlakozva.

A kisfiú lyukas szívvel született, öt hónapos korában megműtötték. Már ekkor bizonyította szüleinek, hogy igazi harcos. Két héttel később azonban a sors újabb akadályt gördített a család elé: Zsombornál egyes típusú SMA-t diagnosztizáltak. E betegség esetében a korai kezelés megkezdése mindennél fontosabb, így a szülők jelenleg is a Zolgensma-terápia fedezetére gyűjtenek. A jótékonysági licittől kezdve a kupak- és plüssgyűjtésig immár egy ország fogott össze azért, hogy a 730 millió forintos kezelésre segítsék előteremteni a hiányzó összeget. A plüssterjesztők megállás nélkül hagyják el játékfiguráikat a buszmegállókban, kerítéseken és padokon Zsombor történetével és számlaszámával felcímkézve. A játékelhagyók térképén pedig Bátonyterenye és Balassagyarmat neve mellett is egy-egy kék pöcök jelzi, hogy megyénkben sincs hiány segítő kezekből, amelyek egy beteg kisfiú jobb, boldogabb és egészségesebb sorsáért dolgoznak.

Beni, Patrik és Gergő megtalálták a plüssmackót a salgótarjáni Kemerovo-lakótelepen.
Fotó: H. M. / NMH

Bátonyterenye is beállt a plüssök gyűjtögetésébe

– Csodálatos az emberek összefogása. Szinte az egész ország megmozdult és odaállt a szükségben, ezzel segítve egy ártatlan gyerek gyógyulását, reményt adva a családnak – fogalmaz Banos-Balázs Bettina, aki magánszemélyként maga is mindent megtesz azért, hogy a több 100 millió forint mielőbb összegyűljön. Mint mondta, nem Zsombor az első kisgyerek, aki miatt energiáját és szabadidejét nem sajnálva adakozásra buzdítja a Bátonyterenyén és a környező településen élőket.

– Személyes érintettség miatt mindig is fontos volt számomra, hogy családommal és barátaimmal együtt megtegyük, ami tőlünk telik a beteg, elesett gyerekekért. Természetesen igyekszem saját felajánlásaink mellett felhívni a környezetemben élők figyelmét arra, hogy ha van rá lehetőségük, támogassák a jó ügyet – mondta el Banos-Balázs Bettina. –

Több alkalommal vettem már részt gerincvelő-izomsorvadásban szenvedő kicsikért indított gyűjtésben. Amikor megtudtam: Zsombor gyógyu­lásáért indul összefogás, nem volt kérdés számomra, hogy kiveszem a részem a harcból.

Zsombor kezeléséhez szeretne hozzájárulni a balassagyarmati Tóth Bernadett
Fotó: H. Cs. / NMH

A közösségi oldalra írták ki, hogy ők is plüssök gyűjtésébe kezdtek, és néhány nap alatt 10 darab, egyenként 160 literes zsáknyi játékot ajánlottak fel ismerősök és ismeretlenek.

– A figurákat kis üzenettel címkéztük fel, amin Zsombor rövid történetét írtuk le, és a számlaszámot, ahová a felajánlásokat várják. Mindezt Bátonyterenye forgalmas közterein, iskolák és óvodák környékén, buszmegállókban helyeztük el – közölte Banos-Balázs Bettina, hozzátéve: – Ugyanezt tette Mátraszőlősön Saly Viktor, Mátraverebélyben Dobos Andrea, Pásztón és Bátonyterenyén pedig Osvárth Adrienn és Szebeni Ádám volt a segítségemre. Szinte az összes plüss gazdára talált, és tudjuk, hogy vannak, akik utaltak is a megadott számlaszámra. Minden elismerésem azoké, akik szabadidejüket feláldozva tettek a jó ügyért, egy kisfiú gyógyulásáért. Az akciót Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere is támogatta. Mint mondta, a cél elérését országszerte műanyag kupakok gyűjtésével is segítik. Ehhez szintén csatlakoznak, a napokban helyezik ki Bátonyterenyére, az Ózdi út 58. szám elé azt a rögzített tárolót, ahová bárki bedobhatja a műanyagpalackokról lecsavart kupakot.

Gyarmat közterületein gazdára várnak a játékok

A szőrgombócok Balassagyarmat közterületein is új játszótársaikat keresik, hiszen Tóth Detti és családja szintén lelkes résztvevői a Zsombor egészségéért indított plüsselhagyó-kezdeményezésnek. – Lételemem, hogy ahol tudok, segítsek. A plüssgyűjtéshez hasonló kreatív akciókat jó ötletnek tartom, így nem volt kérdés, hogy csatlakozzam hozzá a családommal. Az összes játékfigurát kupacba gyűjtöttük itthon, és elkezdtük szétszórni őket városszerte, így nemcsak egy beteg kisfiúnak segíthetünk meggyógyulni, de minket, gyűjtőket is feltölt élményekkel a játék – mondta érdeklődésünkre Tóth Detti, aki a közösségi oldal több csoportjában is elkezdte buzdítani a környékbelieket a plüssök gyűjtésére.

A város több pontján helyezi el az ajándékba kapott plüssjátékokat
Fotó: H. Cs. / NMH

Hozzátette: eddig több mint ezer szőrös figurát hordtak szét a városban segítőivel, amely adományokat a környékbeli településekről és Szlovákiából is Dettihez juttatták el a támogatók. – A gyerekeim is élvezik a játékot, örömmel áldozták be plüsseiket a jó célért. Amikor látták, hogy az emberek mosolyogva veszik fel a plüssöket, még izgatottabbak lettek. Szerencsére nincs megállás, folyamatosan hozzák a szőrgombócokat! – ismertette az önkéntes gyűjtő, hozzátéve: – A plüssöket egytől egyig átmostam, amelyek között található pár nagyobb méretű is. Utóbbiakat olyan helyre szeretném adni, ahonnan a kisfiú biztosan nagyobb összegű támogatásra számíthat. Köszönöm mindenkinek, aki eddig megtisztelt azzal, hogy hozzám hozta a játékokat és segített egy lépéssel közelebb kerülni az álomösszeghez.

Nem egyszerű felkészíteni a plüssöket az új életre

Az önkéntes elmondta: az elmúlt napokban sok segítőkész emberrel találkozott Balassagyarmaton, akiknek hála, csodás élménnyel is gazdagodott. – A plüssök gyűjtése és elhagyása addig tart, míg össze nem jön a 730 millió forint a kezelésre, ezért plüsspontként továbbra is azt kérem, ha valakinek van olyan játékfigurája, amit felajánlana egy beteg kisfiú támogatására, az keressen fel! Azokat is szívesen látom, akik szeretnének segíteni a játékok mosásában, címkézésében vagy elhagyásában. Nemes a cél és rettentően élvezem a feladatot, de néha nem egyszerű a hatalmas plüssmennyiséget felkészíteni az új életre! – emelte ki Tóth Detti.

Ha valaki plüss nélkül is szívesen segítene Zsomboron, az támogassa a Szép Jövőért Zsombornak Alapítványt, a felajánlásokat a 11734152-21916838-as számlaszámra várják.

 

Focisták is adakozásra buzdítanak

Burinda Zsombor úgynevezett SMA1-es gerincvelő-izomsorvadásban szenved. A betegség kialakulását a gerincvelőben található mozgató idegsejtek károsodása okozza. Ez egy ritka betegség, amelynek kezelését hazánkban nem támogatja a társadalombiztosító. Zsombor a negyedik magyar, akinek a világ legdrágább gyógyszerére, a több mint 700 millió forintba kerülő Zolgensma-génterápiára gyűjtenek. A jó ügy mellé rengetegen felsorakoztak, magánszemélyek felajánlásaiból december 7-ig már több mint 318 millió forint gyűlt össze. A kitűzött cél eléréséhez Gulácsi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott kapusa a napokban ajánlott fel a családnak 25 millió forintot. A kampányba beszállt az Arsenal német világbajnok játékosa, Mesut Özil is, aki rajongóit és követőit arra buzdítja: Kezdjük azzal a világ jobbá tételét, hogy segítünk ennek a kisfiúnak!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában