a természet patikája

2020.12.10. 19:55

Különleges kézműves szappanok készülnek egy apró tarjáni konyhában

Juhász Gabriella szakmáját tekintve gyermekvédelmi gyám, ám otthonában természetes alapanyagú szappanokat is készít családja és barátai számára. Hosszú éveken át fennálló allergiás tünetei miatt keresett olyan természetes módszert, amivel sikerült megszüntetnie a problémát.

Fodor Orsolya

Juhász Gabriella immár egyre több időt fordít a tisztálkodószerek külalakjára is

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Juhász Gabriella elmondta, hogy régóta az egészségügy területén dolgozik. Az egészségügyi főiskola és egyetem után természetgyógyász szakot is végzett. Mindig foglalkoztatták a hagyományos népi gyógymódok. A nála és családja körében is előforduló allergiás bőrproblémákra ebben látott lehetőséget a megoldásra. Tudta, hogy régebben sokkal ritkábban fordult elő ez a fajta megbetegedés.

– Évekig dolgoztam a gyógyszeriparban. A legtöbben nem is tudják, hogy nem minden gyógyszer szintetikus. Sok orvosság gyógynövényből készül. A tanulmányaim után, a munkám során is sokat tanultam a természet kincseiről. Óvatosan kell bánni velük, mert vannak növények, amik együtt alkalmazva keresztallergiát okoznak – fogalmazott a természetgyógyász, hozzátéve: – Tíz év állandó bőrgyó­gyászati kezelés után úgy döntöttem, hogy magam és a családom számára otthon fogom elkészíteni a szappanokat. A ruhák mosásánál már korábban is figyeltem, hogy ne használjak semmilyen mesterséges vagy allergiát okozó készítményt.

Juhász Gabriella immár egyre több időt fordít a tisztálkodószerek külalakjára is
Fotó: H. M. / NMH

A szakember elárulta, hogy hatásos volt a házilag készült szappanok használata, mert megszűntek a kellemetlen tüneteik. A családjának és barátainak is örömmel ajándékoz a készítményéből, eladásra azonban nem készít, mivel a folyamat nagyon időigényes. Kis konyhájában épp annyit tud gyártani, amennyit el is használnak. Eleinte csak alap összetevőket használt, ám ma már bátrabban kísérletezik.

– Gyógyszertári minőségű szárított gyógynövényből készítek főzeteket, amiket lúggal és olajjal kombinálok. Nagyanyáink idejében éppen így készítették a szappanokat, mint ahogyan én. Mivel a családunkban leginkább idősebbek használják, ezért próbálok hidratáló hatású összetevőket használni. Ilyen az argánolaj és a rózsa agyag – magyarázta Juhász Gabriella.

Az alkotóelemek összekeverésébe néha egy cica is besegít…Fotó: NMH / H. M.

Mint mondta: most már a külalakra is egyre jobban odafigyel és igyekszik egy kis kreativitást vinni a készítményeibe. Fontosnak tartja, hogy ilyen téren is kihozza a maximumot a szappanaiból. Esetében ez a hobbi egyben szükséglet is, ezért örömmel tölti ezzel a szabadidejét. Véleménye szerint fontos, hogy a szemnek is éppolyan kellemes legyen a végeredmény, mint a testnek. Már lánya is megtanulta tőle a technikát és nagyon büszke rá, hogy mennyire különlegesen tudja elvégezni a folyamatot, a végeredmény pedig magáért beszél.

Ezek a tisztálkodószerek akár még hajmosásra is alkalmasak lehetnek

A szappankészítés hosszú folyamat. Juhász Gabriella természetgyógyász konyhájában hat óra alatt készít el egy kiló szappant. Ennek még 2–4 napig kell formában maradnia, aztán pedig hat hétig állnia, hogy felhasználható legyen. – Az otthon készült termékek, az összetevőktől függően, hajmosásra is alkalmasak. A gyógynövények jót tesznek a fejbőrnek is. A kecsketejből vagy vörösborból készült szappanok igazi különlegességek. Pattanásos bőrre például nagyon hatásos a diófalevél és a csalán. Ez az ekcémás tüneteket is tudja csökkenteni, teljesen megszüntetni és gyógyítani viszont nem. A szappanjaim teljes mértékben organikusak, nem tartalmaznak mesterséges színezéket vagy illatanyagot – avatott be a természetgyógyász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában