balesetmegelőzés

2020.11.14. 07:30

Körültekintésre inti a sofőröket a szürkület

Az őszi közlekedési viszonyok számos veszélyhelyzetet rejtenek magában, hiszen a ködös időjárás, az esős és csúszós utak igencsak megnehezítik a közlekedést. Éppen ezért fokozottan kell ügyelni a gépjárművezetőknek az utakon, és a nyárigumit télire cserélni, lehetőleg minél előbb.

Nagy Orsolya

Ideje nyáriról télire váltani. Ezen ne múljon önmagunk és szeretteink testi épsége!

Fotó: Hüvösi Csaba

Érdemes időben megkezdeni a felkészülést a közlekedésben részt vevőknek arra, hogy egyik pillanatról a másikra kellemetlen időjárási és útviszonyokkal találkozhatnak.

– A hideg őszi reggelek gyakori velejárója a köd, ami korlátozza a látótávolságot. Ez legtöbbször az alacsonyabban fekvő helyeken és a dombok környékén fordul elő. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak, ezért gyakori, hogy a sofőrök a többi autó távolságát túl-, a sebességét viszont alábecsülik – mondta Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, aki azt tanácsolja, hogy ha ködben vezetnek, lassítsanak és hagyjanak kellő követési távolságot, hogy bármikor biztonságosan meg tudjanak állni.

A sajtóreferens kiemelte, hogy egyes utakon számítani kell a mezőgazdasági gépek által felhordott sárra, ami csúszóssá teheti az utakat. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat balesethez vezethet, az autó stabilitása ilyenkor váratlanul megváltozhat. Gázelvétellel és motorfékkel lehet csökkenteni a jármű sebességét.

– Az őszi hónapokban kiemelt figyelmet kell fordítani a látni és látszani elv megvalósulására. Fontos, hogy a jármű vezetője jól lásson, és a gépkocsi világítóberendezése kifogástalanul működjön, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a gyalogosok is láthatóak és időben észlelhetők legyenek az utakon – közölte Nágel Tamás.

Ideje nyáriról télire váltani. Ezen ne múljon önmagunk és szeretteink testi épsége!
Fotó: Hüvösi Csaba

Hozzátette: a közelmúltban Nógrád megye útjain több úgynevezett pályaelhagyásos közúti közlekedési baleset történt. Ez az ősz gyakori velejárója: a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az úttestről, vagy az út valamely tartozékának ütközik. Kiváltó okai között ugyanúgy szerepet játszanak emberi tényezők, mint a gépjármű nem megfelelő állapota vagy a nem jól megválasztott sebesség.

A sajtóreferens arra is kitért, hogy sokan nem tudják, de a lehullott nedves falevelek is ugyanolyan csúszósak, mint a hó.

– Fontos, hogy kerüljék el a hirtelen fékezést, azokon a területeken, ahol a levelek befedik az úttestet. Abban az esetben, ha egy kanyar kellős közepén találják magukat ebben a helyzetben, ne tegyenek hirtelen kormánymozdulatokat – hangsúlyozta Nágel Tamás.

Mint mondta, a heves esőzések miatt kialakult vízátfolyások is gyakoriak ősszel az úttesten, ezek pedig – pláne a kanyarokban – komoly veszélyt jelenthetnek a közlekedőkre. Ebben az esetben célszerű csökkenteni a sebességet, és az úgynevezett motorféket használva áthaladni az érintett útszakaszon.

A szakember azt is elárulta, hogy az ilyen jellegű baleseteket leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása, a relatív gyorshajtás, a figyelmetlenség és a váratlan helyzetekben végrehajtott hirtelen kormánymozdulat okozza. Éppen ezért kiemelten fontos az őszi közlekedés alapszabályainak betartása.

Időben kell cserélni az abroncsot

Tolmácsi Erik, az egyik salgótarjáni autógumi-szerviz műhelyfőnöke azt tanácsolja a sofőröknek, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a téli gumik cseréjét.

– Ha tartósan 10 fok alatt van már a hőmérséklet, akkor mindenképp ajánlott a csere. Szerencsére növekszik azon járművezetők száma, akik időben érdeklődnek, és sokszor még a véleményünket is kikérik, valamint tájékozódnak az elérhető abroncsokról és árakról – közölte Tolmácsi Erik.

Hozzátette: ugyanakkor sokan még mindig csak az utolsó pillanatban rohannak hozzájuk.

A szakember kiemelte, fontos hogy az abroncs eleget tegyen a követelményeknek. Nem érdemes spórolni, hiszen a gumi köti össze az autót az aszfalttal. Ezen ne múljon önmagunk és szeretteink testi épsége!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában