vidéki élet

2020.11.20. 07:23

A fővárosi forgatag után a mezőgazdaság lett a pásztói házaspár élete

Sajtkülönlegességeket és egyéb egészséges füstölt hústermékeket készít a pásztói házaspár, akik több mint harminchat hektáron tartanak állatokat a város közelében.

Nagy Orsolya

Zeke Tamás és felesége, Laura viszi a manufaktúrát. A férj az állatokkal, neje a sajtokkal foglalkozik. Céljuk, hogy egészséges termékeket kínáljanak

Fotó: Ladóczki Balázs

Maga mögött hagyta a nagyvárosi életet és visszaköltözött vidékre Zeke Tamás, hogy gazdává válhasson.

– Tizennégy éves koromtól gyakorlatilag nem éltem itthon. Esztergomba jártam gimnáziumba, utána Piliscsabára kerültem egyetemre, majd Budapestre költöztem. A fővárosi élet azonban nem igazán vált be számomra, nem éreztem jól magam. Ezért úgy döntöttem, hogy hazaköltözök és segítek szüleimnek a mezőgazdaságban, amely mindig is a szívügyem volt. Végül hivatalosan is gazda lettem 2008-ban – idézte fel Zeke Tamás.

Hozzátette: kedvesével, Laurával ketten viszik jelenleg a manufaktúrát, amelybe rengeteg időt és energiát fektetnek.

Tamás mindennapjait a tanyán lévő feladatok teszik ki, felesége pedig a sajtokkal foglalkozik, amelyek elkészítése több óráig is eltart.

– Többféle sajtot állítunk elő, így például parenyicát és gomolyát. Utóbbiból egyebek mellett lila hagymás, fokhagymás ízesítésűt is, de vannak különlegességek is, például lilaretek-, napraforgó- és vöröskáposzta-salátás, illetve mediterrán ízesítésű. A vevők kedvencei azonban továbbra is a hagyományos sajtok. A jövőben kipróbálnám a hegyisajt készítését is, amely egy különlegesen érlelt termék – mondta el Zekéné Bobák Laura.

Zeke Tamás arra is kitért, hogy több mint harminchat hektáron gazdálkodnak Pásztó közelében, ahol marhákat és disznókat tartanak. A legelők alapvetően jó minőségűek a környéken, ugyanakkor fontos, hogy folyamatosan rendben tartsák a területeket.

Zeke Tamás és felesége, Laura viszi a manufaktúrát. A férj az állatokkal, neje a sajtokkal foglalkozik. Céljuk, hogy egészséges termékeket kínáljanak
Fotó: Ladóczki Balázs

 

A sertésekből készült termékek közül leginkább a kolbász és a szalonna kedvelt. A szakember kiemelte azt is, hogy munkájuk során mindig törekednek arra, hogy friss és egészséges árut kínáljanak a vevőknek. Éppen ezért nem használnak mesterséges adalékanyagokat és nitrites pácsót, helyettük inkább sóval tartósítanak. A gazda egyébként azt tapasztalja, hogy napjainkban egyre kényelmesebbek az emberek.

– A termelői piacok most a reneszánszukat élik, de sokan inkább csak azért járnak oda, hogy meglegyen az egész illúziója. Sok esetben ugyanis ott sem a kézzel készült árukat keresik – közölte Zeke Tamás, aki azt is elárulta, hogy a piacok mellett rendezvényeken is megjelennek, de a jelenlegi vírushelyzet miatt most elmaradnak ezek a bemutatkozási lehetőségek.

A pásztói manufaktúra tervei között szerepel például, hogy egy nagyobb feldolgozót alakítsanak ki, de ehhez pályázatot szeretnének majd benyújtani.

A szakember ezenkívül úgy véli, hogy nagy előrelépés lenne a helyi mezőgazdaságban, ha Nógrád megye is bekerülne a Tanyafejlesztési Programba és ezáltal több támogatást kapnának az itteni gazdák, hiszen sok tanyán se áram, se víz nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában