szakértelem

2020.10.04. 11:20

Tökéletesíti páciensei mosolyát a szécsényi fogorvos

Dr. Kerekes Tünde fog- és szájszakorvos több évtizede kezeli az emberek fogát a városban.

Szenográdi Ferenc

„Az emésztés a szájüregben kezdődik” – mondja a doktornő

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

– Korábban félve mentem fogorvoshoz. Amikor azonban a doktornő rendelőjébe léptem, ő kedves, megnyugtató szavakkal fogadott, így elszállt belőlem a szorongás – mondta egy hölgy a váróteremben.

Dr. Kerekes Tünde nagybátyja szintén fogorvosként dolgozott, Tünde az ő hatására döntött úgy, hogy ezt a foglalkozást választja. 2009-ben kiemelkedő szakmai munkájáért az alapellátásban részt vevő fogorvosok közül az országban elsőként ő kapta meg az Egészségügyi Minisztérium által adományozott Pro Sanitate díjat.

„Az emésztés a szájüregben kezdődik” – mondja a doktornő
Fotó: Sz. F. / NMH

– Az orvosi hivatáshoz hűség és szeretet kell. Hűség a választott munkához, szeretet a hozzám forduló betegek iránt. Jó megtapasztalni, hogy a munkám révén vissza tudom adni az emberek mosolyát, hiszen egészséges fogakkal mindenki bátrabban mosolyog – mondta, s hozzátette: – Az emésztés a szájüregben kezdődik, ezért fontos, hogy a fogainkkal megfelelően felaprítsuk az ételt. Ha a fogak betegsége vagy hiánya miatt ez nem megfelelően történik, azzal a gyomrot terheljük, ami előbb-utóbb gyomorbetegséget válthat ki. Ráadásul a nem megfelelően megrágott ételek nem szívódnak fel kellő mértékben, így létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok hiánya alakulhat ki.

Dr. Kerekes Tünde az egyetem elvégzése óta a városban él és dolgozik. A fogak gyógyítása mellett elkötelezett híve a prevenciónak. Folyamatosan tudatosítja az emberekben, hogy az ápolatlan fogazat az egész szervezet egészségi állapotára kihat. Az elhanyagolt fogak gyökereitől gócbetegségek alakulnak ki, a szuvas üregekben elszaporodó baktériumok pedig mérgezik a szervezetet. Megítélése szerint évente legalább egyszer mindenkinek ellenőriztetni kellene a fogait. Bár, ahogy mondta, az utóbbi években egyre többen megjelennek a szűrővizsgálatokon.

Dr. Kerekes Tünde úgy vélte, hogy bár az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött a fogászat, új eljárások, anyagok, modern eszközök segítik a munkát, ám bármennyit is korszerűsödött a technika, egy dolog változatlan maradt: a szakmához szeretet szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában