járvány

2020.10.01. 19:45

Rendben elindult a kötelező testhőmérséklet mérése a nógrádi iskolákban

Nem okozott fennakadást csütörtökön szűkebb hazánk oktatási intézményei esetében a bevezetett kötelező testhőmérséklet-mérés. A folyamat gyorsabb lebonyolítása érdekében több megoldást is alkalmaztak, így például volt, ahol több bejáratot is kinyitottak a diákok előtt. Emellett vannak olyan megyei iskolák is, ahol már a tanév eleje óta ellenőrzik reggelente az intézménybe belépőket.

Munkatársainktól

A lázmérést végezheti pedagógus, az intézmény más alkalmazottja, de akár felsőbb évfolyamos tanuló is, ha az intézményvezető engedélyezi

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Október elsejétől szűkebb hazánkban is csak a testhőmérséklet ellenőrzése után léphetnek be a diákok, a pedagógusok, valamint az egyéb alkalmazottak az oktatási intézményekbe. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ország iskolái között több mint 41 ezer érintésmentes lázmérőt osztott ki, illetve a nagyobb tanulólétszámmal rendelkező intézményeknek úgynevezett hőkapukat juttattak el a folyamat minél gördülékenyebbé tétele érdekében.

Rendelkeznek elkülönítővel

Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója elmondta: a testhőmérséklet mérés nem az iskoláik előtt, hanem az épület belső területén, a bejárat közelében zajlik.

– A minisztérium 275 darab érintésmentes hőmérőt biztosított a tankerületünk számára. Ez azt jelenti, hogy 30-35 tanulóra jut egy ilyen eszköz. Egy intézményünkben, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium székhelyén állítunk fel hőkaput. Az iskolák többsége több bejárattal rendelkezik, a tanulók már szeptember 1-től a bejáratok között megosztva – nem egyetlen ajtón keresztül – lépnek be az iskola épületébe. A testhőmérséklet mérése is több ponton történik, megelőzve ezzel a torlódást. Az a tanuló, akinél a hőmérő 37,8 foknál magasabb értéket mutat, elkülönítő helyiségbe kerül. Ilyen esetben néhány perc elteltével ismételten ellenőrizni kell a testhőmérsékletét. Amennyiben az újabb mérés is emelkedett értéket mutat, a diák elkülönítve marad, illetve az iskola értesíti a szülőt. Az iskolák rendelkeznek a gyengélkedő tanulók számára elkülönítő helyiséggel – közölte Simon Tibor.

Hozzátette: a mérés megszervezése az intézményvezető feladata és felelőssége. Ezt végezheti pedagógus, az intézmény más alkalmazottja, de önkéntes alapon akár felsőbb évfolyamos tanuló is, amennyiben azt az intézményvezető engedélyezi.

A lázmérést végezheti pedagógus, az intézmény más alkalmazottja, de akár felsőbb évfolyamos tanuló is, ha az intézményvezető engedélyezi
Fotó: L. B. / NMH

Számos szabályt kell betartani

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy az intézményeikben is számos iránymutatást és járványügyi szabályt be kell tartaniuk. Mindezt annak érdekében, hogy a 2020/2021. tanév a lehető legtovább hagyományos formában folyhasson.

– A kormány a tankerületünk részére 174 darab érintésmentes lázmérőt biztosított. Az eszközök közül a legnagyobb intézményekben 11, míg a legkisebb iskolákban egy pár ilyen hőmérővel ellenőrzik majd a diákokat. A testhőmérséklet-mérést az intézmények saját maguk szervezik meg. A legtöbb helyen külön alsós és felsős bejáraton keresztül léphetnek be a tanulók az iskolájukba, ahol elsősorban a technikai dolgozók, a nevelést-oktatást közvetlenül segítő kollégák, illetve az ügyeletes pedagógusok végzik majd a hőmérést. Ez a diákoknak nem lesz újdonság, hiszen több intézményben eddig is már a napi rutin részét képezte az ellenőrzés. Október elsejétől azt a kiskorú diákot, akinél 37,8 fokot vagy annál magasabb értéket mér a készülék, elkülönítik, majd kis idő elteltével újra mérik a hőmérsékletét. Amennyiben kétszer is magasabb hőfokot jelez a lázmérő, akkor értesítik a szülőt, és a diákot hazaküldik. A betegség jeleit mutató gyermekek elkülönítése most is zajlik, így számukra valamennyi intézményben már kialakítottak egy helyiséget – fejtette ki Nagyné Barna Orsolya, aki azt is elárulta: az intézményvezetők, illetve a pedagógusok folyamatosan együttműködnek a szülőkkel és a diákokkal annak érdekében, hogy zökkenőmentesen folyjon a munka az iskolákban.

A kormány a balassagyarmati tankerület részére 174 darab érintésmentes lázmérőt biztosított
Fotó: L. B. / NMH

Nem jelent újdonságot

Gembiczki Ferenc, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum kancellárja kifejtette: a megyei szakképző intézmények és a szakképzési centrum járványügyi intézkedési tervét folyamatosan aktualizálják. Az abban foglaltakat pedig maradéktalanul betartják és be is tartatják.

Baranyi Zoltán, főigazgató pedig arról számolt be, hogy a hőmérséklet-mérést már a járvány korábbi szakaszában bevezették.

– Az iskoláinkat azonnal felszereltük érintésmentes hőmérőkkel. Annak érdekében, hogy csökkentsük a tumultus lehetőségét a beléptetéskor, tagiskolánként többet is használunk. Ez a 18 darabos készlet bővült a most érkezett 32 darabos szállítmánnyal. Hőérzékelő kapukat csak az ezer főnél népesebb iskolák kapnak, a szakképzés Nógrád megyei intézményei között nincs ilyen. Ugyanakkor reggelente, az iskolakezdéskor több százan érkeznek egy-egy iskolához, ezért indokolt, hogy többen végezzék a testhőmérséklet-mérést. Ebben az igazgatók megbízásából sokan közreműködnek: tanárok, iskolaőrök és portások, de a vöröskeresztes diákjaink is szívesen vállalják ezt a feladatot. Ahol lehet, több iskolabejáratot is megnyitottunk, így például a balassagyarmati Mikszáth iskolánkban is – ismertette Baranyi Zoltán.

Hozzátette: nem léphet be az intézménybe az a személy, akinél a meghatározott hőmérsékletnél magasabb értéket mutat az eszköz. Ilyenkor az illetőnek haladéktalanul az otthonába kell távoznia, és minél előbb fel kell vennie a kapcsolatot a háziorvosával. A szakképzési centrum főigazgatója arra is kitért, hogy a szülőt vagy a törvényes képviselőt értesítik, amennyiben a tünetek kiskorú tanulónál jelentkeznek. Emellett, ha nem megoldható a diák azonnali hazaszállítása, a gyermeket elkülönítik a szülő megérkezéséig vagy intézkedéséig, hiszen minden iskola rendelkezik egy erre alkalmas egészségügyi szobával.

A hőmérséklet-mérést már a járvány korábbi szakaszában bevezették az intézményekben
Fotó: Torjay Attila / NMH

Tíz perc alatt bejutottak

A bátonyterenyei Kossuth Lajos általános iskolában zökkenőmentes volt a reggel. A diákok az udvaron sorakoztak, másfél méteres távolságot tartva egymástól, amit zöld festékpöttyök jelöltek.

– Három bejáratot is megnyitottunk, így az intézménybe járó 264 tanuló tíz perc alatt bejutott az iskola épületébe – fogalmazott Várszegi István, igazgató, aki arról is beszámolt: – Eddig szúrópróbaszerűen ellenőriztük a gyerekek hőmérsékletét, és természetesen annak is megmértük, aki rosszul érezte magát. Mától azonban nyolc lázmérőt állítottunk hadrendbe.

Mint mondta, akinek 37,8 foknál magasabb a test-hőmérséklete – tizenöt perc múlva újramérik azt – egy erre a célra kijelölt teremben különítik el. Amíg a szülők meg nem érkeznek, itt felügyelnek a gyerekre.

Zökkenőmentes volt a tesztelés

Palotáson minden a jogszabályban előírtaknak megfelelően zajlott. Gyöngyösi Gábor, a helyi általános iskola vezetője elárulta, hogy közel kétszáz személyen végezték el a mérést, közöttük diákokon és az alkalmazottakon is. A készülékek időben megérkeztek és semmilyen probléma nem adódott a reggeli teshőmérséklet-tesztelés során, amelyet két tanár végzett. Hozzátette: minden tanuló időben érkezett és egyiküknél sem volt az előírtnál magasabb testhőmérséklet.

Már egy hete lázat mérnek

A csütörtökön érvénybe lépett szabályok nem hoztak változást a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola életébe, mivel a város intézményeiben már egy hete mérik a beérkező diákok lázát.

– A Balassagyarmati Tankerület a múlt héten biztosított intézményünk számára két érintés nélküli lázmérőt, illetve az Ipoly-erdő Zrt.-től kaptunk ajándékba egy szenzoros kézfertőtlenítő adagolót és egy lázmérőt – tájékoztatott Gálné Percze Katalin igazgató: – A bejáratnál két munkatársunk, a portás és az ügyeletes nevelő mérik a tanulók hőmérsékletét, a hátsó bejáratnál érkezőket pedig polgárőrök ellenőrzik. A beérkező gyerekek a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítő használata után felnőtt jelenlétében lépnek be az épületbe, és ezt követően rögtön be tudnak menni az osztálytermekbe.

Percze Katalin hozzátette, természetesen mindez több odafigyelést és energiát igényel tőlük, de semmilyen fennakadás nem történt az elmúlt héten. A szülők is maradéktalanul betartják az előírt szabályokat. A Kiss Árpád iskolába eddig senki nem érkezett még hőemelkedéssel vagy lázasan.

Elkülönítettek egy tanulót

Szenográdi Tamás, a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója elmondta, hogy az általános iskola épületébe négy, a gimnázium épületébe egy bejáraton keresztül engedték be a tanulókat.

– Az általános iskolába eddig is négy bejáratot használtunk, így ez nem volt szokatlan a diákoknak –mondta az igazgató: –A testhőmérséklet-mérésekbe bevontuk az intézményünkben dolgozókat, köztük a pedagógusokat is. A gyermekeket és a szülőket előzetesen tájékoztattuk, így mindenki tudta, hogy mit kell tennie és nem alakult ki torlódás a bejáratoknál. Minden tanuló nagyon fegyelmezett volt.

Az intézményvezetőtől megtudtuk: egy gyermeknek volt hőemelkedése. A diákot elkülönítették, majd egy újabb mérést követően tájékoztatták a szülőt. A gyermekfelügyelő vigyázott addig a tanulóra, amíg a szülő megérkezett. A diáknak nem volt semmiféle panasza, illetve a hőemelkedésnek a koronavíruson kívül sok más oka lehet.

Bevált gyakorlat

– Az idei tanév megkezdése óta folyamatosan működött a kézfertőtlenítés a karancslapujtői általános iskola bejáratánál, így ez már egy jól bevált gyakorlattá vált. Éppen ezért a hőmérőzés sem okozott különösebb fennakadásokat – mondta Bertáné Lantos Ildikó.

A Mocsáry Antal Általános Iskola intézményvezetője hozzátette: annyi változás történt, hogy tegnap reggel az iskola összes bejáratát megnyitották azért, hogy el tudják kerülni a torlódást. Ennek érdekében több kollégát is bevontak a hőmérőzésbe.

– Semmi rendkívüli nem történt. A tanulókat és a szülőket már előzetesen tájékoztattuk, ezért senkit nem ért váratlanul ez a helyzet. A kisebb gyermekek esetében felhívtuk a kísérők figyelmét, hogy várják meg a hőmérőzés eredményét, hogy ha esetleg a tanulót vissza kell küldeni, akkor egyből haza tudják vinni. Erre azonban nem volt szükség – emelte ki Bertáné Lantos Ildikó.

Az intézményvezető kifejtette továbbá: a szükségeseken kívül egy póthőmérőt is kaptak az elmúlt napokban a Salgótarjáni Tankerületi Központtól. Így jelenleg 10 hőmérővel rendelkezik az intézmény. Az iskolába 310 diák jár, tehát 31 tanulóra jut egy-egy ilyen eszköz.

– Október elsejét megelőzően nem volt állandó hőmérőzés az intézményben, azonban elővigyázatosságból már a tanév elején vásároltunk egy infrás eszközt. Azért éreztük szükségesnek, ha valamilyen tünet vagy gyanús eset felmerül a diákoknál, akkor azonnal tudjuk ellenőrizni a testhőmérsékletet. Tegnap szerencsére minden tanuló, illetve dolgozó bejöhetett az intézménybe, hiszen senkinél nem volt kimutatható a 37,8 fokos határérték – fogalmazott Bertáné Lantos Ildikó.

Lázmérés után fertőtlenítés

A salgótarjáni Gagarin Általános Iskolánál portálunk munkatársai nem tapasztaltak fennakadást a belépésnél kötelező érintésmentes testhőmérséklet-mérés kapcsán. Az iskola bejáratánál két iskolai dolgozó lázmérésre szolgáló eszközökkel minden tanuló és tanár testhőmérsékletét kötelezően megmérte az intézménybe való belépés előtt. Az ajtónál minden diákot felszólítottak, hogy ne felejtsék el a kézfertőtlenítő használatát és a nap folyamán többször is mossanak kezet. Szerettük volna tapasztalatairól megkérdezni az intézmény vezetőjét is, ő azonban a témával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni portálunknak.

Elkerülték a zsúfoltságot

A NMSzC Fáy András Technikumában, Szakképző Iskolájában és Kollégiumában sem okozott fennakadást a reggeli lázmérés.

Amint Dániel László, a tagintézmény igazgatója fogalmazott: mindez feltehetően annak is köszönhető, hogy szeptember elsejétől minden reggel ellenőrzik az iskolába belépők testhőmérsékletét.

– Ez a rendszer már egy bejáratott gyakorlat nálunk, ennek köszönhetően nem zsúfolódtak össze a diákok. Az ellenőrzést a portaszolgálat dolgozói és az iskolaőrök végzik a főbejáratnál – tudatta Dániel László, aki azt is kifejtette, hogy csütörtök reggel az ellenőrzés következtében egy tanulót sem kellett hazaküldeniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában