fotós maraton

2020.10.07. 13:50

Idén is fotók viszik el a Medves hírét az ország minden pontjára

Salgótarján természeti környezetét méltatlanul kevesen ismerik, pedig a város határában húzódó Medves-fennsík élő és élettelen látványosságaival valóságos természeti csoda. A jobb megismertetés céljából magánkezdeményezésre két helyi lokálpatrióta, Drexler Szilárd és Komka Péter hívta életre az első medvesi fotós maratont, ami után jelentős mértékben nőtt a vidék ismertsége. A maraton Közép-Európa legjelentősebb szabadtéri fotós eseményévé nőtte ki magát.

Fotó: Komka Péter

Hét évvel ezelőtt egy nyári hétvégén gyűltek össze elsőként amatőr és profi fotósok a medvesi térségben azért, hogy a legkülönbözőbb típusú programokon hódoljanak szenvedélyüknek, és a fotók segítségével megmutassák, hogy a köztudatban ipari térségként élő terület milyen egyedi, karakteres és értékekben gazdag táj – írták a szervezők lapunknak eljuttatott közleményükben.

Hozzáteszik: a várakozások szerint idén ismét több tízezer fénykép készül majd a Novohrad–Nógrád Geopark központi területén, a Medves-vidéken és környékén.

– A rendezvény helyszíne kevéssé ismert, de történelmi, tájképi és ipartörténeti emlékekben bővelkedik. A vulkáni működés emlékét őrző csúcsok, ormok, gerincek, eldugott homokkő szurdokok, Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkja, várak ódon falai és ipartörténeti emlékek sokasága színesíti a változatos tájképet, meghatározó elem az erdő is. Itt rendezik meg már ötödször a Medvesi Fotós Maratont, október 9–11. között – írja a közlemény.

A program három napján több helyszínen is egyedi, különleges, kizárólag az esemény alkalmából szervezett program várja majd a résztvevőket, hajnaltól éjszakába nyúlóan. A legismertebb helyszínek, Salgó és Somoskő vára, a Medves-fennsík szép helyei, a napfelkelte Szilvás-kőn is várja a fotósokat. Páncélos lovagok „védik” majd Salgó várát, az ódon falak között modellfotózás is lesz. A vendégek kipróbálhatnak madárleseket, és kirándulásokat szerveznek nekik a turistautaktól távol eső, felfedezetlen, izgalmas fotótémákat rejtő helyekre, túravezetők segítségével.

A salgóbányai Geocsodák Házában szakmai programok, termékbemutatók és tanácsadás is kíséri a hétvége programját. Szakemberek árulnak el szakmai titkokat a makro- és a stúdiófotózás, a nedves kollódiumos eljárás és az éjszakai fotózás témakörökben.

A Medves-fennsíkon emelőkosárból is lehet majd felvételeket készíteni 30 méteres magasságból. A határ átjárhatóságától függően lesz lehetőség átlátogatni a Macskalyuk területére és Fülek várába, ahol Hieronymus Bosch életképekkel készülnek a látogatók fogadására.

Mivel a szervezők jól ismerik a vidéket, a legszebb tájakat fogják megmutatni a résztvevőknek, elviszik őket járatlan utakra is, olyan helyekre, amelyeket az itt élők is alig ismernek. Az ősz a Medves-vidéken gyönyörű, a fotókat pedig a közösségi oldalakon és a sajtó segítségével mérettetik meg egy fotópályázaton, hogy a lehető legtöbb emberhez jusson el – áll a közleményben.

A fotók segítenek népszerűsíteni a Novohrad–Nógrád Geoparkot, a Medves-vidéket, a természet- és a tájvédelem fontosságát. A programra az interneten regisztrálhatnak az érdeklődők, a www.fotosmaraton.hu honlapon. Szintén itt érhetőek el a legfontosabb tudnivalók, információk, a program helyszíneitől kezdve a napkelte és napnyugta időpontjáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában