téli spájzolás

2020.10.17. 06:56

Beköszöntött az ősz a salgótarjáni piacon, mutatjuk a sokszínű kínálatot

Bőséges árukínálattal csábítja spájzolásra a vásárlókat a salgótarjáni piaccsarnok, ahol fogy a levesbe való, a szőlő az alma és a körte is, de a káposzta, a vöröshagyma és a krumpli most kifejezetten slágertermék. A napokban körbejártuk és szemrevételezzük az őszi kínálatot.

K. K

Salgótarján. Megtelt a Piac

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A járványhelyzet ellenére is rengetegen tolonganak a salgótarjáni piacon, ahol továbbra is a szabályok betartása mellett folyik az árusítás. Nagy a felhozatal zöldség és gyümölcsfajtákból, de a hústermékek és a savanyúság iránt is nagy az érdeklődés, valamint háztáji különlegességekből is sokfélét lehet kapni.

Ahogy mindig is lenni szokott, van választék bőven, főleg szezonális termékekből: jó néhány árusnál narancssárgán virít a sütőtök, de faragni valót is lehet már kapni a közelgő ünnepekre, ahogy sütni való gesztenyét is.

Még mindig kelendő a lecsónak való paradicsom és paprika, ezeknek 300-400 forintért kínálják kilóját, a hegyes erősnek 100 forint darabja, míg a TV és a kápia paprikáért 600-700 forintot is kérnek.

Paprikából is nagy a kínálattal találkozhatnak a vevők a helyi vásárcsarnokban
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A kínálatot tekintve rengeteg savanyítani valóból és késztermékből lehet választani: a káposzta, az uborka és a paprika minden zöldséges pultján megtalálható, de az ínyencek zöld paradicsomból és apró görögdinnyéből is választhatnak a savanyúságosnál.

– A legkelendőbb a savanyúkáposzta, C- vitamin forrásképp, de vérnyomásra és cukorbetegségre is ajánlják. Ezen kívül csemege uborkából és csalamádéból adunk el legtöbbet – mondta Szalainé Zsuzsanna savanyúságárus.

A helyiek azért szeretik a házi jellegű savanyúságot, mert nem tartalmaz tartósítószert
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Kétségkívül ebben az időszakban a burgonyából és a vöröshagymából és káposztából fogy a legtöbb, amelyből általában az öt és a tíz kilós kiszerelésből készleteznek télire. A vöröshagyma ára 200-300 forint között mozog, míg a lilahagyma kilónkénti ára a 400-500 forintot is megközelítheti, a krumpli kilójához pedig már 100 forintért is hozzá lehet jutni.

– A káposztát felhasználják önmagában, savanyítva, vagy pedig a vegyes vágottba is. A vágott káposztának 250 forint kilója, a fejes és laposkáposztáért pedig 200 forintot kérek – mondta Géczi Ferencné, kereskedő, aki a háziasszonyoknak is szívesen ad tanácsot a savanyítással kapcsolatban.

Káposztában is dúskálhat a vásárló, ha a piacra téved, ebből most népszerű a szálas, savanyúságnak | Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A téli vitaminpótláshoz szükséges gyümölcsökből sincs hiány. Szinte minden zöldséges gyönyörű szőlőfürtökkel csábítja a vásárlókat, a fehérnek 400-500 forintért adják kilóját, a kéknek pedig 300-400 forintért.

A körte kilójához 400-500 forintért lehet hozzájutni, de a szilváért a legtöbb helyen még 400 forintot sem kérnek. Ezzel szemben az almának fajtánként különbözik az ára, kilójuk 300-600 forint körül mozog, miközben egy kiló nektarinért vagy őszi barackért akár 800 forintot is elkérnek.

A déli gyümölcsök terén szintén a zsebébe kell nyúlnia a vásárlónak. A citromnak 800 forint, a kiwinek 600-700 forint körül kapható kilója, de pár szem narancsért akár ezer forintot is fizethetünk a standoknál. A banán még megfizethető áron, 400-500 forint körüli áron kapható.

A vevők jó része őstermelőktől válogat. Népszerű most a mák, a dióbél, valamint az erdei bogyós gyümölcsöket is sokan keresik, hiszen ilyenkor készül a C-vitaminban gazdag csipkelekvár, de néhány helyen kapható kökény és galagonya is.

Mint azt a csipkét árusító idős hölgy elárulta, javarészt áztatással, tea formájában használják fel a fél kilósával kapható bogyós gyümölcsöt, aminek kilója 800 forintért kapható, azonban egy üveg lekvár több ezer forintot is kóstálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában