Fát ültettek a környezetért

2020.09.23. 13:45

Tizenhat facsemetével gazdagodtak Bánk közterületei

Az Agrárminisztérium Településfásítási programja rendkívül sikeres volt, országszerte csaknem ötszáz település gazdagodott különböző facsemetékkel. Szűkebb hazánk huszonkét községében díszítik majd a közterületeket a pályázaton elnyert növényekkel. Bánkon – a térségben elsőként – 16 fát ültettek el a napokban.

Gulyás Edina

Közösségi munkával ültették el az ezüst hársakat a temető előtti rézsűbe Bánkon

Forrás: NMH

Idén júniusban indult az Agrárminisztérium Településfásítási programja, a tízezer lakosnál kisebb települések összesen 12 ezer sorfát igényelhettek ingyenesen. Az érdeklődés hatalmas volt, néhány nap alatt csaknem ötszáz község jutott facsemetéhez.

A települések zöldítése mellett a Vidékfejlesztési Programból támogatott kezdeményezés kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a nyitva álló erdőtelepítési pályázati lehetőségekre. Az ország mind a tizenkilenc megyéjéből érkeztek sikeres igénylések, szűkebb hazánk huszonkét települése pályázott eredményesen.

Közösségi munkával ültették el az ezüst hársakat a temető előtti rézsűbe Bánkon

– Az Országfásítási program keretében Bánk tizenhat új fa elültetésére nyert támogatást. A térségben itt valósult meg elsőként a program – tájékoztatott Torma Andrea, a település polgármestere.

Mint mondta, a község és az itt élők számára kiemelt fontosságú a természet és a környezet védelme. Hisznek abban, hogy akár néhány fa elültetésével, kisebb facsoportok létrehozásával, a belterületi fásítással is hozzájárulnak a közös cél eléréséhez: az egészségesebb környezet megteremtéséhez, az élhetőbb települések kialakításához és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. A facsemeték elültetése és azok gondozása pedig jó alkalom a közösség összekovácsolásához.

– Mint minden felelős közösségnek, nekünk is fontos a környezetünk rendezettsége és védelme. Ezért igyekszünk a helyi sajátosságok figyelembevételével hosszú életű, a községben is jellegzetesnek számító fákat ültetni oda, ahová csak lehet. Emellett a településen lévőket is igyekszünk megóvni – fogalmazott a község első embere. Hozzátette: tíz darab ezüst hársfát a község főútján, a temető előtti rézsűbe ültettek el a napokban, csaknem húsz felnőtt és hat–hét gyermek közös munkájával. Három gömbszivarfa és három hegyi juhar az óvoda udvarán ad majd árnyékot a gyerekeknek – mondta végül a polgármester.

Berkenyét, juhart és platánt is választhattak

A fásítási program a magyar kistelepülések számára komplex csomagot kínált, ingyenesen. A belterületi ültetésre alkalmas, tíz–tizennégy centiméter törzsátmérőjű, kettő–öt méter magas, három–négy éves, földlabdás vagy konténeres fa mellett a program a szállítás és az ültetéshez szükséges szakmai segítség költségeit is finanszírozta. Emellett mulcsot, favédőrácsot, karót és országosan összesen mintegy ötszáz madárodút is biztosított a kistelepülések eredményes fásításához.

A nyertesen pályázók 19 fafaj közül igényelhettek, például berkenyét, ezüsthársat, hegyi juhart, platánt vagy magas kőrist.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában