országos rejtvényfejtő bajnokság

2020.09.07. 13:58

Nem fognak ki a feladványok a gyarmati rejtvény mesteren

Közel fél évszázada minden évben összegyűlnek a rejtvényfejtés elszánt kedvelői, hogy összemérjék tudásukat a Balassa Kupa Országos Rejtvényfejtő Bajnokságon, amit a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ közösen szervez.

Sziládi Krisztina

Gyócsy Géza országos rejtvénymagazint is szerkesztett

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A versenyzők elé kerülő feladványokat a Balassagyarmaton élő Gyócsy Géza nagymester, a ROE elnökségi tagja készíti.

A rejtvényfejtés nemcsak kiváló mentálhigiénés és rekreációs tevékenység, de tökéletes módja a gondolkodás pallérozásának, a memória és a problémamegoldó képesség fejlesztésének, valamint a szókincs bővítésének is. Sokakat ismerünk, akik szívesen élnek vele szabadidejükben, de kevés olyat, aki készíti a feladványokat.

– Gyerekkoromban apám a napilapok vasárnapi mellékletében található rejtvényeket mindig megfejtette, én meg a gyerekeknek szóló feladványokon agyaltam – emlékszik vissza a kezdetekre Gyócsy Géza. Már fiatalon csatlakoztam a magyar rejtvényfejtő klub mozgalomhoz, indultam versenyeken, és magam is készítettem rejtvényeket. Ez egy tartalmas, gondolkodtató és logikára építő szórakozás. Küldetésemmé vált, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsem a rejtvényfejtés örömét.

Gyócsy Géza országos rejtvénymagazint is szerkesztett
Fotó: Torjay Attila / NMH

1986-ban a Füles rejtvényújság meghívott munkatársának. Először a szerkesztőség tagja voltam, később rovatvezetője, majd főszerkesztője a lapnak, illetve az IQ Press kiadó különböző rejtvénykiadványainak. Most már nyugdíjasként segítem a lap munkáját.

A nagymester hozzátette: amikor ő kezdte a rejtvénykészítést, nem volt más segédeszköz, csak egy kockás papír, egy ceruza és egy radír. Ma már a különböző számítógépes programokkal pár óra alatt össze lehet rakni egy egész újságot. A hozzáértő szem azonnal észreveszi a különbségeket, de az átlagos fogyasztó ezt nem nagyon érzékeli.

Gyócsy Géza az országos rejtvényfejtő mozgalomban végzett munkássága mellett más tevékenységével is öregbítette városa hírnevét. Indult és eredményesen szerepelt televíziós kvízműsorokban, ahol logikai tudásának és lexikális ismereteinek köszönhetően példás teljesítményt nyújtott. Munkája és hobbija mellett a rendszerváltás idején szerepet vállalt a közéletben is. A város 2017-ben Balassagyarmatért emlékéremmel ismerte el tevékenységét.

Töretlen népszerűség

Az első Balassa Kupán, majd’ egy fél évszázaddal ezelőtt hetvenen töltögették a négyzetrácsokat. Az idei bajnokságon 116 induló volt. Aggodalomra tehát semmi ok. Az országban évente 10–15 versenyhelyszínen rendeznek bajnokságot, és Gyarmat mindig szerepel a listán. A kereskedelmi forgalomban lévő rengeteg rejtvényújság azt mutatja, az igénnyel nincs baj, az emberek szeretik ezt a szabadidős tevékenységet, és a fiatalabb nemzedékek is szívesen foglalkoznak a feladványokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában