falugondnoki szolgálat

2020.09.09. 06:59

Megyeszerte igénylik a falugondnok sokrétű szolgálatait

Jelenleg negyvenkilenc településen működik falugondnoki szolgálat megyénkben. A feladatok szerteágazóak, a kis lélekszámú falvakban óriási jelentősége van ezeknek. A kormány döntésének köszönhetően azonban szűkebb hazánkban is egyre több község veheti majd igénybe a szolgáltatást.

Lászlók Judit

A szolgáltatás egyik alapja - Szécsényfelfaluban is jó szolgálatot tesz a falubusz

Forrás: NMH

Fotó: T. A

A kormány úgy döntött, hogy ez évtől a nyolcszáz fős települések szintén igénybe vehetik az állami támogatást a falu-, illetve tanyagondnoki szolgáltatás működtetéséhez, míg 2021-től már az ezer lelket számlálóak is. Szűkebb hazánkban jelenleg negyvenkilenc településen működik ez.

Hevér Boglárka, a Falugondnokok Nógrád Megyei Egyesületének elnöke szerint ez a szám jövőre elérheti majd a hatvanat is.

– Az új falugondnoknak a megválasztásától számított egy éven belül kell képzésen részt vennie. A koronavírus viszont ezt a rendszert is felborította, ezért nem tudjuk pontosan, hogy hány új szolgálat indult a nyolcszázra emelt lakosságszám mellett – mondta Hevér Boglárka. Az elnök hozzátette: – Az viszont biztos, hogy az érintett községek közül még nem mindegyik élt a lehetőséggel. Tudomásunk szerint ők majd az idén is pályáznak a Magyar Falu Programban a jármű beszerezésére és ehhez kapcsolva indítják el a szolgálatot.

A szolgáltatás egyik alapja – Szécsényfelfaluban is jó szolgálatot tesz a falubusz
Fotó: T. A / NMH

Az említett programban az előző évben tizennégyen pályáztak sikeresen falubuszra. Ezek között volt olyan település, aki a régi autóját cserélte le egy újabbra, és olyan is, amely újonnan indította el a falugondnoki szolgálatot.

Hollókőn húsz éve működik a szolgáltatás. Nemrégiben pedig a Magyar Falu Programban elnyert tizennégy és fél millió forintból vásárolhattak egy új kisbuszt.

– A falugondnok szerves része a község életének. A teendői közé tartozik a bevásárlás, a gyógyszerkiváltás, az ebédkihordás, a tanév során ő gondoskodik az iskolások és az óvodások utaztatásáról, valamint részt vesz a közterületek rendben tartásában, a temető gondozásában és a rendezvényeken is segítséget nyújt – mondta Szabó Csaba polgármester.

Szécsényfelfaluban a gyógyszerkiváltás, a bevásárlás és az ebédkihordás mellett az iskolások és az óvodások utaztatása tartozik a főbb tevékenységek közé.

– A Magyar Falu Programban nyertes pályázatnak köszönhetően közel tizenötmillió forintért vásárolhattunk új kisbuszt a közelmúltban– mondta Keresztes Imre polgármester.

Hozzátette, a korábban használt autó tizenegy éve állt a község szolgálatában, a folyamatos szervizelése azonban sok gondot okozott.

Kurisné Nagy Bernadett, Pusztaberki polgármestere elmondta, hogy községükben a falugondnok már a harmadik négykerekűvel teljesíti az elintéznivalókat. Többek között a receptírást, a gyógyszerkiváltást, az ebédkihordást, valamint segít a betegek orvoshoz való eljutásában.

Debercsényben már régóta nem működnek intézmények és nincs kereskedelmi egység sem. A falugondnoki szolgálatnak köszönhetően azonban mégsem vált lakhatatlanná a község.

– A szolgáltatás 2000 óta lételeme a falunak, ezért az önkormányzat jelentős önerőt fordít annak fenntartására. Jelenleg 2015 óta már a harmadik járművet használjuk – hangsúlyozta Illés Mária polgármester.

Mint mondta, enélkül jóval nehezebb lenne az élet a falvakban.

Végtelen munkaidőben dolgoznak

Hevér Boglárka, a Falugondnokok Nógrád Megyei Egyesületének elnöke szerint nem könnyű megtalálni a megfelelő személyt a szolgálat ellátására, hiszen ez egy végtelen munkaidejű feladat.

– Bár jogilag szabályozva van, hogy milyen tevékenységeket kell ellátnia egy falu- vagy tanyagondnoknak, mégis egészen más a szerepe egy kétszáz vagy egy nyolcszáz fős községben. A kisebb lélekszámú falvaink esetén a hiányzó közszolgáltatások pótlása a fő szempont, amelynek erős a szociális jellege. A nagyobb településeken inkább más jellegű teendők vannak. Utóbbi tovább erősödik majd az ezerfős határ bevezetésével. Talán ez az oka annak is, hogy hatszáz fő alatt nem igazán tudunk olyan helységet, amelyik kihagyta volna annak lehetőségét, hogy a falubeliek ellátása teljes legyen – mondta az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában