rovargyűjtemény

2020.09.27. 11:30

Madárpókot is lehetett simogatni a salgótarjáni rovarkiállításon

Több száz méretes nyolclábút, különleges csótányokat, óriási sáskákat és preparált ízeltlábúakat is megcsodálhattak a napokban az érdeklődők a Salgótarjánba látogató rovarkiállításon, a Városi Sportcsarnok parkolójában. A bevállalósak kezükbe is vehették a rovarokat.

K. K.

Salgótarján. Madárpók és rovarkiállítás EXPO

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Immár harmadik alkalommal látogatott a megyeszékhelyre Németh József egyedi tarantula és rovar gyűjteményével, amelyek között a különböző méretű és színű tarantulákon kívül óriás csótányokat és hatalmas – több, mint harminc centis –, botsáskákat is szemügyre vehettek az érdeklődők.

Mint azt a kollekció tulajdonosa, a szenvedélyes rovargyűjtő Németh József elárulta, több mint két évtizede szeretett bele az egzotikus ízeltlábúakba.

A látogatók közelebbről is szemügyre vehették az egzotikus ízeltlábúakat
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Húsz évvel ezelőtt egy közeli barátom egy külföldi munka kapcsán nem tudta magával vinni imádott madárpókját, így végül fél évre vállaltam a gondozását. Aztán eltelt egy év, majd kaptam ajándékba is egyet, később pedig azt vettem észre, hogy egy sokkal nagyobb kollekcióra tettem szert, mint amit egy német rovarkiállításon láttam – mondta portálunknak a rovargyűjtő.

Az érdeklődők a kiállításon bátran fordulhattak kérdéseikkel az állattatással kapcsolatban Németh Józsefhez, de a bátrabbak közelebbről megismerhették, sőt tenyerükbe is vehették a madárpókokat.

– Általában az emberek félelemmel közelítenek a pókokhoz, különböző tévhitek miatt. Például a kiállításon lévő egyik póknak sincs halálos mérge. A tarantula akkor csíp, ha veszélyben érzi magát, ha felbőszítik, egyébként egy nagyon nyugodt állat, elpihen a terráriumban – informált a gyűjtő, akit húsz év során eddig kétszer ért támadás.

– Mindkét alkalommal saját hibámból eresztette belém csáprágóit. Azon kívül, hogy kellemetlen égető érzés és fájdalmas, duzzadt a terület egy darázs csípéséhez tudnám hasonlítani, viszont eddig senki sem halt még bele – mondta Németh József.

A helyszínen azt is megtudtuk, hogy egy madárpók tartása nem igényel különösebb gondoskodást.

– Mivel nem körülményes a tartása Magyarországon számtalan ember tart ilyen pókot az otthonában és sok a tenyésztő is. A terráriumban megfelelő hőmérsékletre, páratartalomra és szellőztetésre van szüksége, hiszen legtöbbjük trópusi faj. Ragadozó életmódjuknak köszönhetően más ízeltlábúakkal, kisebb gerincesekkel táplálkoznak – ismertette Német József.

Hozzátette: emellett talán a legfontosabb, hogy szeretettel, tiszta szívből és szenvedéllyel csinálja az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában