Bér

2020.09.21. 17:20

Kuvaszokkal védik jószágaikat a ragadozók ellen a nógrádi gazdák

Medvék, hiúzok és farkasok elleni védelemre is jól hasznosítható a kuvasz, amelyet több szervezet is igyekszik eredeti feladatához, a pásztorkutya szerephez visszahelyezni.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Kirándulás során mutatták be a kuvaszt, az ősi magyar kutyafajtát hétfőn, amelyet hatékonyan lehet alkalmazni a haszonállatok őrzésére a nagyragadozók támadásaival szemben.

A rendezvényen dr. Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője elárulta, hogy céljuk, hogy bemutassák a kuvasztenyésztők tevékenységét, a Kuvasz-Őr Nagyragadozó védelmi programját, valamint a WWF Magyarország munkáját.

– Létrehoztunk egy olyan pályázatot, amelyhez tizenhat tagország csatlakozott. Ezáltal szeretnénk támogatni az gazdálkodók és a természetvédelmi szervezetek munkáját annak érdekében, hogy elősegítsük a nagyragadozókkal történő együttélést – mondta el dr. Patkó László.

Hozzátette: jellemzően prevenciós, azaz kármegelőző gyakorlatokról tartanak előadást, valamint bemutatják ezeket és támogatják az eljárásokat. Ilyen például a villanypásztornak a használata vagy a kuvasz is, amelyet próbálnak visszahelyezni saját, tradicionális munkakörébe.

A programvezető kiemelte azt is, hogy mennyire fontos, hogy a ragadozókkal, mint például a medvével, a hiúzzal és a farkassal együtt tudjunk élni napjainkban, hiszen egyre nagyobb számban vannak jelen ezek a fajok az Északi-középhegységben.

A nemrég Debrecenből Bérre költözött Bak Attila és családja úgy döntött, hogy önellátó gazdálkodásba kezdenek a településen. Megvásároltak egy házat és hozzá egy két és fel hektáros legelőt. Elmondásuk szerint sokkal jobban érzik magukat itt, a hegyek között, ahol jóval nyugodtabb az élet, mint a nagyvárosban. A haszonállatok védelmére pedig a család kuvaszokat vásárolt, akiknek nemrég kölykei is születtek. Közülük most egyet Kovács Gábornak és párjának, pálvörösmarti gazdáknak adtak át a WWF Magyarország támogatása, valamint Szép Ábrahám, a Kuvasz-Őr program vezetőjének közbenjárása által.

– Korábban hallottunk már az alapítványról, amelynek vezetője felkeresett minket azzal a kéréssel, hogy egy kutyát adományozzunk egy gazdának. Nagyon örültünk a felkérésnek, hiszen családunk azt vallja, hogy vissza kell térni az ősi környezetbe – mesélte ifj. Bak Attila, aki arra is kitért, hogy tizenkét jószáguk van, közöttük kecskék és birkák, akiket jelenleg három kuvasz őriz.

Bak Attila azt is elárulta, hogy a kuvasz az egyik legjobb védelmező állat a nagyragadozókkal szemben. Mint mondta, az ősi magyar kutya napjainkban kevésbé látja el eredeti feladatát, a pásztorkutya szerepet, hiszen mostanában főként telepek és családi házak őrzésére használják. Egyébként az egyik legintelligensebb fajta, aki tudja, hogy mikor kell támadni és mikor nem.

A program végén, Bátonyterenyén Fazekas Róbert, gazda az őshonos állatok mindennapi munkáját mutatta be, valamint a ragadozók elleni védekezésben betöltött szerepükről is beszélt.

Címkék#kuvasz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában