eboltás

2020.09.29. 06:58

Kötelező eboltás: a járvány alatt is dolgoznak a nógrádi állatorvosok

A tavaszra tervezett összevezetett oltások a koronavírus-járvány miatt elmaradtak, ettől függetlenül az állatorvosok folyamatosan fogadták a pácienseket a rendelőkben. Amennyiben akár csak egy nappal azután harap meg valakit a kutya, hogy lejárt a kötelező védőoltás érvényessége, tulajdonosa felelősségre vonható.

Gulyás Edina

Szeptember 1-én kezdődött az ebek kötelező oltása Szolnokon. Elsőként Dr Péter István állatorvos oltotta a városrész kutyusait.

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció

A koronavírus-járvány tavasszal jelentkező első hulláma sok változást hozott. Az addig jól bevált gyakorlatok, a megszokott ügyintézés felborult. Azoknak a tulajdonosoknak, akik a szokásos összevezetett oltásokon a településekre látogató állatorvosok segítségével oltatták be kedvencüket, más megoldást kellett találniuk.

– A tavaszi időszak mindenkit furcsa helyzet elé állított, hiszen sosem találkoztunk még hasonló szituációval. Állatorvosként ugyan nem a humán egészségügyben tevékenykedünk, ettől függetlenül felelősséget éreztünk a rendelőbe betérő gazdák iránt – fogalmazott dr. Sándor Nikoletta bátonyterenyei kisállatgyógyász szakállatorvos.

Tavasszal a vírus miatt elmaradtak az összevezetéses oltások
Fotó: Illusztráció / NMH

Mint mondta, a járvány tavaszi, első hulláma idején is folyamatosan dolgoztak. Annyi különbséggel, hogy az összevezetett oltásokat nem tartották meg, illetve kiszállást egyáltalán nem vállaltak. A rendelések és a műtétek azonban folyamatosak voltak.

A Magyar Állatorvosi Kamara ajánlása szerint a rendelőben mindenkinek kötelező volt szájmaszkot hordani. A helyiségeket folyamatosan fertőtlenítették és a kisállat-tulajdonosoknak kézfertőtlenítőt helyeztek ki. A kezelőben egyszerre csak egy ember tartózkodhatott, ahogyan a váróteremben is. Mindenki más az épületen kívül várakozott.

Ha több személy kísért el egy állatot a vizsgálatra, megkérték a gazdákat: a rendelőbe csak egy ember menjen be. A vizsgálatokon is próbálták tartani a védőtávolságot.

– Ezeket az óvintézkedéseket most is fenntartjuk. Ritkán kell maszkviselésre figyelmeztetni a gazdákat, mindenki már eleve abban érkezik a rendelőbe – közölte az állatorvos. – Az állategészségügyi ellátásban is jóval nagyobb figyelmet kell fordítani a védekezésre. A rendelőt alaposabban fertőtlenítik, és most nemcsak azért, mert naponta rengeteg állatot ellátnak itt, hanem a gazdák védelmében is.

Mint mondta, sokan tavasszal is beszállították a rendelőbe kedvencüket a különböző védőoltásokra vagy betegség esetén. Hiszen az összevezetett oltások azoknak jelentenek segítséget, akik nehezen tudják megoldani az orvoshoz való eljutást. Az a gazdák felelőssége, hogy a kötelező vakcinát megkapják az állatok. Abban az esetben ugyanis, ha akár csak egy nappal az oltás érvényességét követően harap meg valakit az eb, a tulajdonosa felelősségre vonható.

A Magyar Állatorvosi Kamara március 17-én állatorvosok számára kiadott tájékoztatása szerint azonban, a hatóság azokat az állattartókat, akik kutyái rendszeresen voltak oltva az elmúlt időszakban, a járvány idején lejárt védőoltás miatt nem fogja szankcionálni.

Most a kullancs jelent veszélyt

Ősszel és tavasszal a kullancsok jelentenek veszélyt a négylábúakra. Ezekben a hónapokban megugrik a vérszívók száma, és egyre több a fertőzött kutya. Kétféle betegséget okozhat: babéziózist és Lyme-kórt. Előbbi a kutya vörösvérsejtjeit támadja meg, véres vizelettel, lázzal, étvágytalansággal jár. Kezelés hiányában az eb néhány napon belül elpusztulhat. Utóbbi ugyanolyan tünetekkel jár, mint az embereknél: sok ízület gyulladásával, magas lázzal és nagy fájdalommal, amit nagyon nehéz kezelni. Amennyiben időben felkeressük az állatorvost, az esetek 95 százalékában mindkét betegség gyógyítható. A betegségek azonban elkerülhetők, ha az állatokat tavasztól késő őszig rendszeresen kullancs elleni szerekkel kezeljük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában