Korszerűsítés

2020.09.16. 17:29

Két oktatási intézmény is megújul Kelet-Nógrádban

Fontos nap jött el a pásztói általános iskola életében, hiszen szerdán letették annak a beruházásnak az alapkövét, amely során kívül-belül teljes egészében megújul majd az intézmény elősegítve ezzel a minőségi oktatást.

Nagy Orsolya

A pásztói alapkőletétel pillanata

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Közel másfél milliárd forintos beruházás kezdődött el a településen található Zsigmond Király Általános Iskolában, amelynek szerdán volt az alapkőletétele. Az ünnepélyes rendezvényen Simon Tibor, Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója úgy fogalmazott, hogy mérföldkőhöz érkezett a város, hiszen 2017-ben indították el a pályázatot, amely sikeres elbírálásban részesült és most elindulhat a fejlesztés.

– Nemcsak a városnak, de a környezetének is meghatározó oktatási helyszíne az intézmény. Pásztó jelenleg is lényeges városa Dél-Nógrádnak és ez az elkövetkezendő időben is így lesz, hiszen az iskolának a jelenje stabil, a jövője pedig biztató – mondta Simon Tibor.

A pásztói alapkőletétel pillanata
Fotó: L.B. / NMH

Farkas Attila, a város polgármestere kiemelte, hogy az iskola felújítása nemcsak a település életének, hanem a magyar nemzetnek is az ünnepe.

A rendezvényen Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke elárulta, hogy az alapkőletétel egy nagyon fontos esemény, amely egy hosszadalmas előkészületi munkának a gyümölcse és, amely által valami új kezdődik.

– A beruházás egy szakmai megújulást is eredményez, hiszen olyan tantermek és olyan csoportszobák is rendelkezésre állnak majd, amelyek többek között a tehetséggondozást fogják szolgálni, de akadálymentesítés is történik, amire szintén szükség van a mai világban. Sok intézmény ugyanis ennek hiánya miatt nem tud fogadni például fogyatékkal élő tanulókat – közölte Hajnal Gabriella, aki felidézte a Salgótarjáni Tankerületi Központ eddigi elnyert pályázatait is.

Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő felelevenítette a pásztói iskola történetét, majd kitért arra is, hogy mennyi feladat van még Pásztón, így például a kollégium felújítása, de régi vágya valósulna meg a lakóknak egy európai szintű sportcsarnok létrehozásával is.

A helyi fejlesztésekre emlékezett vissza dr. Becsó Károly, országgyűlési képviselő, így a nemrégiben megújult és átadott piacra, művelődési házakra, de az utak korszerűsítésre is. Az országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a jövőben számos beruházás indul útnak. Nemsokára elkezdődik egyebek mellett az ipari parkok fejlesztése, a bölcsőde építése, a turisztikai projekt, de a Zöld város program is. Mint mondta, egy olyan település fog kibontakozni, amelyet elképzeltek, amely egy élhető és hazánk egyik legjobb kisvárosa lesz majd.

Fotó: L.B. / NMH

Az intézmény egyébként idén tartotta 125-ig tanévnyitóját, az elkövetkezendő 14 hónapban pedig kívül-belül új köntöst kap.

Szántó Marianna, intézményvezető elárulta, hogy az elhelyezett időkapszulában tanulók alkotásai találhatók meg, amelyek egy álmot fejeznek ki. Azt, hogy az iskola egy év múlva nemcsak sokkal jobb, de szebb is lesz.

– Közösségünk minden résztvevőjének több évtizedes álma valósul most meg, a diákoké, pedagógusoké és a szülőké is. Sokkal korszerűbbek lesznek az épületek, szebbek a tantermek, jobban felszereltek az osztálytermek és több szaktantermünk is lesz – hangsúlyozta az igazgató, aki azt is hozzátette, hogy a beruházás célja az infrastrukturális fejlesztésen túl a hátránykompenzáció és a minőségi oktatás.

Palotáson is új köntöst kap az iskola

A pásztói oktatási intézmény mellett, több mint 853 millió forintos támogatásnak köszönhetően a Palotási Általános Iskola is megújul. A beruházás alapkövét szintén tegnap helyezték el. A rendezvényen Szabó Mihály, a falu polgármestere elmondta, hogy óriási dolog ez a fejlesztés a helyiek számára.

Az alapkőletétel által új fejezet kezdődik az iskola életében | Fotó: L. B / NMH

Kiemelte, hogy az iskola korszerűsítése régi ügyük, de a tornaterem is több évtizedes vágyuk, amely most végre valóra válik. Gyöngyösi Gábor, az intézmény igazgatója bízik benne, hogy az évtizedes hátrány, amely volt az iskola múltjában megszűnik, és olyan gyerekeket nevelnek majd, akik méltók lesznek a most elhelyezett alapkő őrzésére.

A szakemberek a munkálatokat a napokban kezdik meg és a tervek szerint egy év múlva már egy teljesen megújult intézmény várja a helyi és környékbeli diákokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában