fontos a karbantartás

2020.09.10. 13:58

Indul a fűtési szezon, elfoglaltak a szerelők Nógrád megyében

Hamarosan elkezdődik a fűtési szezon, így érdemes már most felkeresni a szakembert és ellenőriztetni a fűtőberendezéseket. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy sokan csak halogatják ezt, és csak akkor fordulnak hozzáértő emberhez, amikor baj van. Ősszel viszont nagyon sokat kell várni a szerelőkre az ügyfeleknek.

Munkatársainktól

Általában csak akkor hívják a mestert, amikor már baj van.

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció

– Rendkívül fontos a készülékek karbantartása, amelyeket évente legalább egy vagy két alkalommal érdemes átnézetni. Mindez fontos egyrészt a balesetek megelőzése céljából, másrészt üzembiztonsági szempontból, valamint gazdasági okokból is – mondta el portálunknak Deák János gázszerelő.

Hozzátette, sajnos sokan halnak meg hazánkban, így a megyében is szén-monoxid-mérgezésben. Pontosan ezért komolyan kellene venni az éves ellenőrzést és odafigyelni, hogy mindig legyen a helyiségben friss levegő.

Deák János példaként említette, hogy volt olyan baleset is, amelynek során egy fiatal elhunyt a fürdőszobában, mert elfogyott az oxigén. Az ilyen esetek elkerülésére azt tanácsolja, hogy vásároljanak jelzőeszközt. Fontos ügyelni arra is, hogy ez jó minőségű és megbízható termék legyen.

Általában csak akkor hívják a mestert, amikor már baj van.
Fotó: Illusztráció / NMH

A gázszerelő arra is kitért, hogy érdemes napjainkban a régi fűtőberendezés helyett kondenzációs kazánt beszerezni, mert jóval biztonságosabb, ráadásul pár év alatt az ára is megtérül, így jóval költséghatékonyabb, mint például a konvektor. Ugyanakkor új fűtési eszköz vásárlásánál már tavasszal vagy nyáron kell hívni a szakembert, mert ősszel biztosan több hétig eltarthat, mire a szerelő odaér.

Remélhetőleg még hosszú hetek vannak hátra a fűtési szezon beköszöntéig. Annak érdekében azonban, hogy az előttünk álló ősz, majd a tél folyamán minél kevesebb szén-monoxid-mérgezés történjen, a megelőzés lehetőségeire, illetve módszereire hívja fel a lakosság figyelmet Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

– A tüzelő- és fűtőberendezések, az égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen műszaki megoldások tűzesetet, robbanást, füst-, vagy akár szén-monoxid-mérgezést is okozhatnak. Ezek a tragédiák azonban egy kis odafigyeléssel elkerülhetők lennének – mondta Molnár Adrienn.

Hozzátette: a csendes gyilkosnak nevezett szén-monoxid veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a szervezetre gyakorolt hatásai könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel. Ez az otthonokban leggyakrabban előforduló toxikus gáz, ami a véráramba kerülve meggátolja az oxigén szállítását.

– Általános szabály, hogy csak kifogástalan állapotú tüzelő- és fűtőberendezést, kályhát csatlakoztassunk a kéményhez, hiszen használat közben nemcsak a füst áramolhat ki a réseken, hanem a szikra is kipattanhat. Fontos a kémények évenkénti ellenőrzése, majd legalább négyévenkénti műszaki felülvizsgálata. A biztonságos fűtéshez időnként a gázkazánokat is ellenőriztetni kell – emelte ki Molnár Adrienn.

Kifejtette: a gázfűtéses lakásokban a visszaáramló légnemű égéstermék is tragédiát okozhat. A fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, elmozdulhatnak az alkatrészek, ezért használat előtt célszerű a megfelelő képesítésű szakemberrel átvizsgáltatni őket. Sok helyen fűtenek vegyes tüzelésű kazánnal, azonban ebben az esetben sem elég csak a kéményt, ajánlott a berendezést is ellenőriztetni.

Mérgezésről árulkodnak a tünetek

A szén-monoxid-mérgezés tünetei jelentkezhetnek hirtelen vagy fokozatosan is. Ezek a következők lehetnek: szédülés, nehézlégzés, fejfájás, émelygés, hányinger, gyengeség, súlyos esetben akár ájulás is. Ha ezek közül valamelyiket vagy egyszerre több tünetet is tapasztalunk, szén-monoxid-mérgezésre gyanakodhatunk, ezért azonnal menjünk friss levegőre és hívjunk orvost! Amennyiben felmerül a mérgezés gyanúja, nyissuk ki az összes ablakot és ajtót, illetve amennyiben lehetséges, rögtön kapcsoljuk ki a tüzelőberendezést is! Hagyjuk el az épületet mindaddig, amíg fennáll a mérges gáz jelenlétének a veszélye! Azonnal kérjünk orvosi segítséget, és addig ne használjuk újra a tüzelő-, fűtőberendezést, amíg a szükséges engedélyekkel rendelkező szakember át nem vizsgálta azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában