tűzoltó gyakorlat

2020.09.15. 17:27

Ezért álltak villogó tűzoltóautók a salgótarjáni toronyházak mellett

Szituációs begyakorló gyakorlaton vett részt a salgótarjáni tűzoltóság és a bátonyterenyei őrs teljes állománya, amelynek célja, hogy segítse a valós tűzesetnél a hatékonyabb beavatkozást.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs

Feltételezett élethelyzetben állták meg helyüket a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói a napokban.

Molnár Adrienn, az igazgatóság megbízott szóvivője lapunknak elárulta, hogy ezúttal szituációs begyakorló gyakorlaton vett részt a teljes állomány. Ezt egyébként megyeszerte végzik a lánglovagok az adott tűzoltósághoz tartozó kiemelt létesítményekben.

A szituációs begyakorló gyakorlatnak köszönhetően az állomány fel tud készülni az éles helyzetre
Fotó: H. Cs / NMH

– A részletes feltételezés szerint a toronyház kettes számú épületének tizedik emeleti lakásában az ott lakó idős személy a szobában pihent, televíziót nézett és vélhetően elaludt. Később arra riadt fel, hogy valami nagyon pattog. A helyiségben lévő régi televízió füstölt. A szomszédba sietett segítséget kérni, de mire visszaértek a televízió már lángolt és a tűz átterjedt a szobában tárolt ruhaneműkre, valamint berendezési tárgyakra. Mivel a tüzet nem tudták eloltani, így elhagyták a lakást – mondta el Molnár Adrienn.

Hozzátette: a feltételezés részét képezte az is, hogy a tűz veszélyeztette a felsőbb szinteken levő lakásokat is, mert az ablaküveg a hő hatására kitört.

A sajtószóvivő a szituációs begyakorló gyakorlattal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ennek köszönhetően a teljes állomány fel tud készülni az éles helyzetre.

Az elsődleges cél egy-egy kiemelt létesítmény tűzoltási és mentési ismereteinek felújítása, segítve ezzel az esetleges valós tűzeset alkalmával a hatékonyabb beavatkozást. A gyakorlat során igyekeznek feltárni a helyi sajátosságokat, valamint azokat a dolgokat, amelyek az éles helyzetnél a beavatkozás hatékonyságát nehezíthetik.

Mint mondta, bármilyen tűz észlelése során, a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés, hiszen a tűz akár másodpercek alatt rohamosan elterjedhet. Amennyiben van esély a biztonságos megfékezésére és eloltására, azt azonnal meg kell kezdeni, ha pedig nincs erre lehetőség, akkor értesíteni kell a tűzoltókat.

Molnár Adrienn arra is felhívta a figyelmet, hogy előfordulhat, hogy a lángok a testi épséget is veszélyeztetik vagy a lakás szerkezetét. Ebben az esetben haladéktalanul el kell hagyni az épületet és szólni a szomszédoknak, valamint más lakóknak is, hogy ők is tegyék ezt.

A sajtószóvivő arra is kitért, hogy elektromos tüzet tilos vízzel oltani, az oltáshoz porral oltó tűzoltó készüléket kell használni. Amennyiben az nincs, akkor esetleg homokot vagy nem gyúlékony, nagy felületű anyagot érdemes alkalmazni, amely elzárja az oxigént a tűztől.

Azt tanácsolja továbbá, ha van rá idő és biztonságos mód, akkor végezzék el az áramtalanítást. Túlmelegedés, rendellenes működés, vagy furcsa égésre utaló szag esetén pedig azonnal le kell választani az elektromos berendezést a hálózatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában