átverés

2020.09.09. 13:58

Álhírek nehezítik a nógrádi önkormányzatok munkáját

Az elmúlt időszakban ismét egyre többször bukkannak fel olyan álhírek az interneten, mely szerint az önkormányzatok különböző támogatásokat osztanak szét a lakosságnak, legyen szó iskolakezdésről vagy éppen a koronavírusról. Ezért utánajártunk, hogy a településvezetők számára milyen kellemetlenségeket okoznak a hamis információk, illetve hogyan védekeznek ellenük.

Lászlók Judit

Az internetes tartalmak egy része átverés

Forrás: Illusztráció

Fotó: H. Cs

Nagylócon rendszeresen előfordul, hogy a helyiek közül néhányan az online térben futótűzként terjedő valótlan hozzájárulások miatt keresik fel a polgármesteri hivatalt, ahol aztán szembesítik őket az átveréssel.

– Több alkalommal kellett már felhívást közzétennem a hamis információkkal kapcsolatban – mondta Szalai Gábor. Nagylóc község polgármestere hozzátette: – Nemrégiben még a Somogy megyei Gadács polgármesterével is fel kellett vennem a kapcsolatot, ugyanis az interneten keringő önkormányzati rendeletük azt sugallta, hogy az ország összes települése nagy összegű iskolakezdési támogatást ad. Mint kiderült a hatvanhárom fős Gadácson valóban létezik ez a szubvenció, de ezt a szociális keretük lehetővé teszi. Tehát nem állami segítségnyújtásról volt szó.

Az internetes tartalmak egy része átverés
Fotó: H. Cs / Illusztráció

Amíg Szalai Gábor utánajárt a pontatlan tájékoztatásnak, addig valaki a gadácsi rendelet mintájára elkészítette a nagylóci változatot is. Így több lakos is azt hitte, hogy a faluban is érvényes a felajánlás, pedig csak egy ügyesen megszerkesztett koholmányról volt szó.

Mindezek tetejébe a településen a napokban megjelent a koronavírus is, amely szintén kedvező teret biztosított az újabb téves fikcióknak.

– Az elmúlt napokban néhányan megkerestek a koronavírust övező összeesküvés-elméletekkel. Ezért mindenki figyelmét fel kellett hívnom arra, hogy bár az embernek joga van a saját véleményéhez, nekem egy protokollt kell követnem. A falu vezetőjeként az a kötelességem, hogy megvédjem a lakosokat, valamint minden eszközzel, intézkedéssel korlátozzam a vírus terjedését – mondta Szalai Gábor.

Nemcsak Nagylócon, hanem a közelben lévő Rimócon is akadnak problémák az interneten terjedő fals tájékoztatások miatt. Szabó Vilmos polgármester elmondása szerint a faluban is gondot okozott a nagy összegű iskolakezdési támogatásról szóló hamis információ. Rimócon ugyan létezik ilyen, de teljesen más feltételekkel.

– Szerencsére a többséggel szót lehet érteni, azonban előfordult már, hogy egy-egy ilyen megkeresés hangos szóváltásba fordult át. Sajnos mindig van olyan, aki nehezebben ismeri fel, hogy nem minden valós, ami a közösségi felületeken kering – mondta Szabó Vilmos.

Csóriné Botyánszki Ágnes, Endrefalva polgármestere is ismeri a jelenséget.

– Előfordult már, hogy úgy tért be hozzánk egy személy, hogy a telefonján keresztül mutatta, milyen segélyt szeretne igénybe venni. Az ilyen esetekben próbáljuk elmagyarázni, hogy egy álhírről van szó. A többség megérti, ugyanakkor furcsamód azt tapasztaljuk, hogy sokan tisztában vannak a fals állításokkal, mégis utánajárnak – mondta a polgármester, aki csak személyesen válaszol az ilyen megkeresésekre.

A faluvezetők mindannyian egyetértettek abban, hogy az álhírek által okozott kellemetlenségek kezelése sok időt vesz el az önkormányzattól. Ezért arra kérik az embereket, hogy csak hiteles forrásból tájékozódjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában