Nógrád megye

2020.09.14. 07:00

A nógrádi diákoknak is óvatos bizalommal kell kezelniük az idegenek közeledését

Elkezdődött a tanév, így szűkebb hazánk rendőrei idén is az iskolák környékén demonstratív jelenléttel kívánják elősegíteni a gyermekek közlekedésbiztonságát.

Tóth-Nagy Orsolya

Zebra a tarjáni Gagarin tagintézmény előtt. Reggelente 7 és 8 óra között rendőr irányítja a forgalmat

A kezdeményezés, amelyben a polgárőrség is részt vesz, egészen szeptember végéig tart.

– Az akció során felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy az oktatási intézmények környékén fokozott óvatossággal közlekedjenek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket körültekintően közelítsék meg – mondta el portálunknak Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Hozzátette: célszerű otthonról legalább 5–10 perccel hamarabb elindulni a megváltozott forgalom miatt.

A szülőket arra kérik a rendőrök, ha autóval viszik gyermeküket az iskolába, a megfelelő gyermekbiztonsági rendszert válasszák ki, valamint a biztonsági övet mindig csatoltassák be. A tanuló pedig lehetőleg a járda felől szálljon ki a kocsiból.

A sajtószóvivő hozzátette: a tudatos magatartás kialakításában és a bűncselekmények megelőzésében a szülőknek kiemelt szerepük van. Fontos, hogy felhívják gyermekük figyelmét a leggyakoribb veszélyhelyzetekre, és közösen áttekintsék a legfontosabb bűnmegelőzési témaköröket.

Zebra a tarjáni Gagarin tagintézmény előtt. Reggelente 7 és 8 óra között rendőr irányítja a forgalmat

Dankóné Nagy Éva kiemelte, hogy amennyiben a tanítás vagy edzés későn ér véget, akkor a gyermekek a biztonságos, megszokott és előre megbeszélt útvonalat válasszák. Lehetőség szerint ne egyedül, hanem csoportosan közlekedjenek. Elengedhetetlen az is, hogy a diákok tudják, hogy az ismeretlen és idegen személy közeledését óvatos bizalommal kell fogadni, továbbá szükség esetén merjenek és tudjanak segítséget kérni a felnőttektől.

A sajtószóvivő azt tanácsolja továbbá, hogyha valamilyen értéktárgyat visznek a tanintézménybe, akkor azt megfelelő és biztonságos helyen tárolják. Fontos az is, hogy mindig csak annyi készpénz legyen náluk, amennyire szükségük lehet, és soha ne hivalkodjanak értékeikkel, azokat ne is adják oda másoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában