szorosabbra fűzték kapcsolatuk

2020.08.20. 11:20

Palócok határok nélkül: összefog Hollókő és Bátka

A Nógrád megyei község és a balogvölgyi Bátka négy éve állnak szoros kapcsolatban egymással. Partnerként, más településekkel együtt már több pályázaton is részt vettek korábban, illetve szívesen látogatják egymás rendezvényeit is.

L. J

Hencz Péter, Bátka és Szabó Csaba, Hollókő polgármestere

Forrás: NMH

Az Interreg Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programnak köszönhetően a napokban a két község első közös együttműködési megállapodását írhatta alá Hencz Péter, Bátka polgármestere és Szabó Csaba, Hollókő polgármestere. A Palócok határok nélkül elnevezésű projekt közel negyvenhatezer euróból valósulhat meg.

– A pályázat magába foglalja két kulturális és két sportrendezvény lebonyolítását Hollókőn és Bátkán egyaránt – mondta el portálunknak Szabó Csaba. A polgármester hozzátette: – A projekt fő célja a palóc kultúra, a szokások, a hagyományok, valamint a sportolással kapcsolatos tapasztalatok cseréje és bemutatása a két település között.

Hencz Péter, Bátka és Szabó Csaba, Hollókő polgármestere Fotó: NMH

A megállapodás szerint mindkét félnek törekednie kell arra, hogy a lakosság, köztük a fiatalok jobban megismerjék egymás életét és szokásait, amely által több generációra szóló kapcsolatokat hozhatnak létre. Mindazonáltal támogatják majd az iskolák és a sportszervezetek közötti együttműködést, valamint népszerűsítik egymás idegenforgalmi lehetőségeit.

– Szeretnénk, ha a hozzánk látogató emberek megismerkednének a bátkai kézművesekkel, termelőkkel és néptánccsoportokkal – mondta Szabó Csaba, aki reméli, hogy a jövőben a két község még szorosabbra fűzheti kapcsolatát egymással, és testvértelepülésekké válhatnak.

A pályázati támogatásból megvalósuló rendezvényeket a koronavírus miatt jövőre halasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában