parkosítás

2020.08.02. 12:29

Kivirágzott Varsány

A helyi önkormányzat különös gondot fordít arra, hogy a település mindig a legszebb arcát mutassa az ideérkezőknek. Erre külön stratégiát dolgoztak ki, aminek eredményeként hamarosan parkosított környezetben épülhet egy új játszótér.

Virágos utcák, gondozott parkok fogadják a községbe látogatókat. A villanyoszlopokon mindenütt muskátlik díszelegnek a virágtartókban. A házak előtti területek is szépek, gondozottak. Testileg-lelkileg felüdül az ember, ha a templomparkban sétálhat a virágok között, és szemet gyönyörködtet az iskola és a polgármesteri hivatal előtti gondozott park is.

A virágos község egyfajta bizonyítéka annak, hogy a településnek van gazdája, a polgármester szívén viseli faluját, odafigyel arra, hogy a község gondozott legyen. Az idelátogatók is azt tapasztalják, hogy a varsányiak igazán szeretik a virágokat.

Kanyó Judit polgármester elmondta, hogy már 2010-től falufejlesztő és -szépítő stratégiával rendelkezik a helyi önkormányzat. – Nem mindegy, hogy milyen környezetben fogadjuk a faluba látogatókat. Amikor 2010-ben elkezdtük a parkosítást, a virágosítást, néhányan szkeptikusan fogadták az elképzelésünket. Úgy gondolták, hogy teljesen felesleges, mert hamar tönkre fogják tenni. Nem így történt. A jó példa ragadós, a lakosság közül is egyre többen ültettek virágokat a házuk elé – fogalmazott Kanyó Judit.

Hozzátette: – Meggyőződésem, hogy az esztétikus, virágos környezet a szépre neveli az embereket, egy ilyen közegben mindenki jobban érzi magát. Azt gondolom, hogy ezzel a felnövekvő generációnak is példát adunk. Abban bízom, hogy ők is ápolják, s rendben tartják majd a környezetüket, ahol élnek.

A kialakított parkokat, évről évre gondozza az önkormányzat, s arra is gondot fordítanak, hogy újakat hozzanak létre. Idén a közösségi ház környékét szépítik meg, ahol játszóteret alakítanak majd ki, s gyermekbarát környezetet hoznak létre, mondta a polgármester, s hozzáfűzte: a község épülő konyhája mellett is szeretnének majd parkosítani, hiszen az önkormányzat valamennyi intézménye virágos, rendezett környezetben van. Ez az ott dolgozók keze munkáját dicséri.

Egyébként a Virágos Magyarországért program keretében évek óta mindig kap valamilyen díjat a falu: Arany Rózsa díj, belügyminisztériumi elismerés, az Év Települése díja, stb. Kanyó Judit végezetül azt mondta: – Nem azért szépítünk, hogy a programokban részt vegyünk, díjakat kapjunk, sokkal inkább azért, hogy az itt élő emberek jól érezzék magukat. Persze az elismeréseknek is örülünk.

Ezek is érdekelhetik