szívszorító

2020.08.16. 18:37

A nógrádi utcákon is küzdenek a túlélésért az otthontalan állatok

Sokszor a gondatlan tulajdonosok számlájára írható, amiért rengeteg állat küzd az utcán túlélésért, a szerencsésebbek pedig az állatmenhelyeken várnak új, gondoskodó gazdára. Vasárnap van a hajléktalan állatok világnapja, ami erre a gondra hívja fel a figyelmet.

Kakuk Klaudia

A világ számos országához hasonlóan hazánkban is augusztus 16-án tartják meg az otthontalan állatok világnapját azzal a céllal, hogy felhívják az emberek figyelmét a kóbor állatok helyzetének a megoldatlanságára, a menhelyek túlnépesedésére, valamint a nem kívánt szaporulat megelőzésére. Állatszerető emberek és állatvédő egyesületek harcolnak értük és dolgoznak nap mint nap azon, hogy megmentsék és új gazdát találjanak ezeknek a jószágoknak.

– Rengeteg embernek fogalma sincs az állattartás szabályairól. Vannak, akik egyszerűen ráunnak az állatra, mások költözés vagy egyéb okok miatt nem tudják vagy nem akarják vállalni a gondozásukkal járó kötelezettségeket – mondta korábban Paróczai Katalin, a salgótarjáni Mancs a Szívben Állatvédő Egyesület tagja. Hozzátette: sajnos a tulajdonosok többsége ilyenkor egyszerűen kiteszi az autóból, alkalomadtán maga hozza be a menhelyre arra hivatkozva, hogy találta.

Az állatvédők szerint egyedi azonosítójel használatával (csip) és ivartalanítási akciókkal csökkenteni lehetne a gyepmesteri telepekre bekerülő gazdátlan kutyák számát. Dallos Szilvia a San Lazaro Állatvédő Alapítvány tagja elmondta: rengeteg olyan kutyát kell menteniük, amiket – akár a kölykeikkel együtt is – kitesznek az út mellé.

Az így megtalált házi kedvencek közül sajnálatos módon tíz kutyából kettőben található csak egyedi azonosító jel, csip. Dallos Szilvia hozzátette: csak olyan ember vállalja a kutyatartást, aki az állat élete végéig a gazdája lesz, bármi történjen. Ezért érdemes a gyermekeket már kicsi koruktól kezdve az állatok helyes bánásmódjára és tiszteletére nevelni, amire az állatvédők nem győzik elégszer felhívni a figyelmet.

Dr. Sándor Nikoletta bátonyterenyei kisállatgyógyász és szakállatorvos elmondta, ahogyan az egész országban, úgy Nógrád megyében is rengeteg a kóbor állat. Az állatvédőknek és az állatmenhelyeknek köszönhetően sokan találnak új gazdára, azonban a legtöbben nem ilyen szerencsések. Ezen a napon fontos felhívni az emberek figyelmét, hogy a nem kívánt szaporulat csökkentéséért az ivartalanítással tehet a legtöbbet a gazda.

Kiemelt képünk illusztráció!

Feltételek az örökbefogadásnál

A menhelyről vagy a gyepmesteri telepről örökbe fogadott állatok általában ivartalanítva kerülnek az új gazdához. A salgótarjáni Lassie állatmenhelyen az ebek kiváltása, örökbefogadása díjtalan, az oltási könyv és a csip költségeivel azonban a leendő gazdának számolnia kell. Ha kölyköt fogad valaki örökbe, ivartalanítási kötelezettséget írnak elő, erről szerződést is kötnek a leendő gazdával. Ebben az áll: amikor az állat eléri a megfelelő kort, akkor az örökbefogadó gondoskodik az ivartalanításáról. A salgótarjáni állatmenhelyen hétköznap előzetes egyeztetés alapján, szombatonként pedig a kutyasétáltató nyílt napokon ismerkedhetnek össze a leendő gazdák az otthonra váró négylábúakkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában