veszély!

2020.07.08. 11:14

Újabb medvecsalád bukkant fel a szomszédos Heves megyében

Több medvét is látott két nő a Heves megyei Petőfibánya temetőjénél szerdán reggel.

Két sportoló hölgy három medvét látott a petőfibányai temetőnél szerdán reggel, 7 óra előtt pár perccel – tájékoztatta a Heolt Juhász Péter polgármester, aki időközben értesítette a polgárőröket, a rendőröket és a vadászokat.

A polgármester arra kéri a lakosokat, az elővigyázatosság kedvéért senki ne menjen a temető környékére.

A térképből ítélve az sem kizárt, hogy a medvék már Nógrád megye területére tévedtek

Idén Nógrád megyében már több medveészlelés is történt, legutóbb az állat talpnyomát találták meg Szanda bánya területén, de egy érsekvadkerthez közeli erdős területen is felfedeztek egyet, amiről fotó is készült.

Medvecsalád felbukkanásáról utoljára május közepén adtunk hírt, akkor Etes környékéről jelentették őket.

Kiemelt képünk illusztráció!

A konfliktusok elkerülése érdekében a Bükki Nemzeti Park szakértői az alábbiakat tanácsolják:

  • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.
  • Ezek is érdekelhetik