Nógrád megye

2020.07.26. 07:10

Távolról is tartják a kapcsolatot a nógrádi testvértelepülések

Rendes körülmények között nyár közepén lenne a testvértelepülési látogatások fő ideje, ám a koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések keresztülhúzták a számításokat, meghiúsítva a személyes találkozásokat. Az anyaországi barátok azért meglelték a módját annak, miként ápolják így is a kapcsolatokat.

Munkatársainktól

A nagyobb városoktól a legapróbb községekig ápolják a barátságot. Egyes falunapokon rendkívül üdítően hatott a csángó népviseletbe öltözött ifjak tánca, a pompás tátrai ruhakölteményeikben dalra fakadó lengyel lányok éneke. Ezeket viszont most nyáron, a vírushelyzet miatt senki sem élvezhette.

– Rendkívül szomorúak vagyunk, hogy elmaradtak a személyes találkozók – mondta el a Nool.hu érdeklődésére Hevér Boglárka, Szécsénke polgármestere. – Mi Erdélyben, Hargita megyében, Székelyudvarhely közelében, a Nagy-Homoród völgyében találtunk testvérekre, a kénosiakra, akikkel mély barátságok szövődtek. Az elmúlt esztendőkben, pünkösd idején jártunk náluk, a nyár végén, augusztus huszadika táján pedig rendszerint mi láttuk vendégül őket. Idén sajnos elmaradt az erdélyi utunk, de feltaláltuk magunkat, és negyedórás videót készítettünk nekik, hazafias összetartozásunk jegyében…

A felvétel, amelyet a polgármester asszony és férje, Agócs Gábor készített, nagyon megható. A mintegy kétszáz lelkes faluból tucatnyian vállalkoztak arra, hogy pár mondattal köszöntsék a Hargita lábánál élő barátaikat. Akadt, aki amiatt sajnálkozott, hogy hiába készítette, a kolbászt, a pálinkát sem tudta elvinni Erdélybe, mások azért sóhajtoztak, hogy „ránk férne már az a híres székely jókedv”.

Hevér Boglárka végül reményét fejezte ki, hogy augusztusban létrejöhet a várva várt összeborulás az erdélyi barátokkal, nem lesz akadálya a kénosiak vendégül látásának.

Szerte a Kárpát-medencében akad testvér. Képünk egy mátramindszenti találkozón készült
Fotó: V.L. / NMH

Mátramindszenten a testvértelepülésekkel való kapcsolattartásnak nagy hagyománya van: rendszeresen látogatják egymást, s ha szükséges, akkor segítséget is nyújtanak barátaiknak.

– A testvéri kapcsolatok nagyon fontosak Mátramindszentnek, a vírusveszély előtt is folyamatosan érdeklődtünk egymás iránt, s ezt a mostani helyzet csak felerősítette. Telefonon tartottuk a kapcsolatot az elmúlt hónapokban, informáltuk egymást a saját településeink helyzetéről – mondta érdeklődésünkre Horváth János, Mátramindszent polgármestere. Hozzátette: nagy előnyt jelentenek a településnek az efféle kapcsolatok. A testvérek rendszeresen szerveznek programokat, amelyekre mindig szeretettel várják barátaikat.

– Nem csupán mi látogatunk el a testvértelepülésekre, de őket is mindig szeretettel várjuk és hívjuk községünkbe. A nyári falunapunkon is rendszeresen részt vesznek barátaink, nagyon jól érezzük magunkat együtt. Idén ezt sajnos a járványhelyzet felülírta, kénytelenek voltunk elhalasztani programjainkat – ismertette a községvezető.

Három évvel ezelőtt a Nógrád megyei település adott otthont a Mindszenti Napok című rendezvénynek, amelynek fő célja a határon kívül élő magyarsággal való kapcsolatok ápolása és bővítése, illetve a már megköttetett testvér-települési együttműködések még hatékonyabbá tétele. Ekkor egy emlékművet is avattak, amelyre minden testvér nevét felvésték.

Vendégeket várnak szeptemberre

Nógrádban szinte nincs is olyan település, amelyik nem épített ki kapcsolatokat magyarlakta falvakkal-városokkal.

Csitár önkormányzata több helyen is talált testvéreket. A július eleji falunapjukra hívják őket vendégül, ami idén az ismert okok miatt meghiúsult.

– Az ipolymenti Kelenye, a zoborvidéki Csitár és a csehországi Police mellett a szerbiai Bánátban lévő Tóba település is a testvérünk – fejtette ki Komjáti István polgármester. – Ezen a nyáron csak telefonon és interneten tarthatjuk a kapcsolatot, de igyekszünk élénken tájékozódni arról, miként élnek, hogyan birkóznak meg helyi szinten a válsághelyzettel. Szep-tember 26-ra tervezzük, hogy meghívjuk a tóbaiakat. Bízunk abban, hogy ez sikerül is, hiszen számos programmal szeretnénk kedveskedni nekik.

 

Ezek is érdekelhetik