Szendehely/Nógrád/Berkenye

2020.07.31. 20:58

Lengyel, magyar két jó barát: nyugat-nógrádi testvértelepülések találkoztak

Három falu küldöttsége és polgármestereik tettek látogatást a közelmúltban a dél-lengyelországi Reńska Wieś városában.

Sziládi Krisztina

A nyugat-nógrádi mikro térség települései közül a szendehelyiek régi barátságuk és kapcsolatuk ápolása végett utaztak, Nógrád újonnan megválasztott polgármestere bemutatkozó találkozásra ment, Berkenye pedig egy új testvértelepülési kapcsolat kialakításának reményében.

Nem is igen létezik ma már olyan magyarországi falu vagy város, melynek ne volna legalább egy külföldi testvértelepülése. Az ilyen típusú kapcsolatok működésének legáltalánosabb hozadéka a baráti hangulatban eltöltött kirándulásokon kívül, hogy egy-egy településről viszonylag sokan megfordulnak a kapcsolatok révén az idegen országbeli testvértelepülésen, új tapasztalatokat szereznek a maguk területén, és ezek a tapasztalatok ténylegesen is beépülhetnek a helyi folyamatokba.

– 2017-ben a szokásos Őszi Vigalom fénypontja volt, amikor Nógrád Község akkori önkormányzata és a lengyel Reńska Wieś aláírták a testvértelepülési együttműködési megállapodást – mesélte portálunknak Varga Richárd, Nógrád polgármestere.

Balról jobbra: Tomasz Hubert Kandziora, Reńska Wieś polgármester, Altshach Ignác, Szendehely polgármestere, Varga Richárd, Nógrád polgármestere, Piotr Kanzy, Polska Cerekiew polgármestere és German József, Berkenye polgármestere

– Az akkor megfogalmazott célok között szerepel többek között, hogy a helyi intézmények és szervezetek rendszeresen kicserélik a különböző területeken szerzett tapasztalataikat. Írásba fektették a diákcsereprogramot is, a két település oktatási intézményei között lévő kapcsolatok támogatását. Természetesen a helyi közösségek által szervezett kulturális- és sportesemények kölcsönös látogatása, valamint a két község kulturális örökségének népszerűsítése is a megállapodás tárgyát képezte, illetve megegyeztek, hogy segítséget nyújtanak egymásnak az Európai Uniós támogatások elnyerésében. A lengyel település nem volt ismeretlen itt a térségben, hiszen Szendehely már másfél évtizede kiváló kapcsolatokat ápol velük, ők segítettek minket is a megállapodás létrejöttében.

Varga Richárd elmondta, a testvértelepülések közötti barátság egyik alappillérét az önkéntes tűzoltóegyleteik közötti évtizedes kiváló kapcsolat adja. Ennek egyik szép példája volt, amikor 2018-ban a Nógrádra érkező lengyel küldöttség, tűzoltó-taktikai együttműködésként, egy használt, de még tökéletes állapotban lévő tűzoltó járművet ajándékozott az itteni egyesületnek.

Hozzátette: az utazás programjai között szerepelt egy ottani óvoda és iskola, a térségi sportpálya, és egy helyi borászat megtekintése, illetve a szombat esti grillvacsorát nem máshol szervezték lengyel barátaik, mint a helyi tűzoltóállomáson. A mostani júliusi látogatás során Berkenye polgármesterének, German Józsefnek sikerült tárgyalást folytatnia egy közeli község, Polska Cerekiew vezetőjével, melynek eredményeként úgy döntöttek, elindítják a testvértelepülési megállapodás előkészítését.

Összességében mindhárom polgármester sikeresnek ítélte meg a lengyel utat, és újabb tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza.

Ezek is érdekelhetik