kamera

2020.07.01. 17:20

Nógrádban két jelöletlen autóból figyelnek a rendőrök

Tavaly év vége óta ellenőrzik a rendőrök képrögzítő eszközökkel felszerelt, jelöletlen autókból a közlekedőket. Elsődleges cél a közúti biztonság javítása.

Gulyás Edina

Ellenőriznek Salgótarjánban. Fejlesztették az ellenőrzések technikai hátterét is

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tavaly decemberben kezdte el a képrögzítő eszközökkel felszerelt, jelöletlen autókkal történő ellenőrzéseket. Az első két hétben az akkor még mindössze két, a feladatra felkészített autó nagyon jó eredményeket ért el, magas felderítési aránnyal.

Ezért országszerte megkezdték a mozgó inkognitó ellenőrzéseket, amelyeket Pofátlan(TAN)ításnak neveztek el, mivel az akció eredeti célja a többi közlekedőket veszélybe sodró, illetve hátrányba hozó szabálytalanságokat elkövető autósok forgalomból való kiszűrése volt. Országosan 40 korszerű, rejtett megkülönböztető jelzésekkel és képrögzítővel ellátott jelöletlen rendőrautó vehet részt a közúti ellenőrzésekben.

[eweb-voting id="3315944"]

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottságának tájékoztatása szerint a menet közbeni ellenőrzés technikai hátterének fejlesztésére újabb 104 menetrögzítő kamerát és ugyanennyi tabletet szereztek be, amelyekkel a felvételek kezelése, archiválása történik.

– Nógrád megyében két ilyen mobileszközzel felszerelt gépkocsival ellenőrzik az egyenruhások a közlekedőket. A jó minőségű kamerákkal folyamatos rögzítésre van lehetőség – közölte a témával kapcsolatban Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A legfőbb baleseti kockázatot jelentő szabálytalanságokat igyekeznek a rendőrök az eszközökkel kiszűrni: a szabálytalan előzéseket, az elsőbbségi szabályok megsértését, valamint a kanyarodási szabályok be nem tartását.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a nógrádi rendőrök közzétettek egy vakmerő előzést:

Olvasóinkat is megosztja a Pofátlan(TAN)ítás

Nagy Zoltánné: – Kettős érzések vannak bennem azzal kapcsolatban, hogy jelöletlen autókból figyelik az egyenruhások a közlekedőket. Egyrészt üdvözlendő, hogy kiszűrik azokat, akik súlyosan vétenek a KRESZ szabályai ellen. Másrészt nem tartom fairnek a sofőrökkel szemben azt, hogy számukra nem felismerhető rendőrautókból teszik mindezt.

Chékány István: – Taxisofőrként számtalan szabálytalansággal szembesülök: sokszor húznak el mellettem gyorshajtók, és az is előfordul, hogy elfoglalják a számunkra fenntartott parkolóhelyet. Mivel tíz évig oktattam autóvezetést, a legkisebb kihágást is észreveszem. Egyetértek azzal, hogy a rendőrség minden eszközzel harcol a szabálytalanságok ellen.

Gál Zsoltné Mariann: – Helyeslem, hogy a rendőrök minden módszert bevetnek a KRESZ betartatása érdekében. Sőt, én még szigorúbb ellenőrzéseket is elfogadnék. 31 éve vezetek balesetmentesen, tudatos sofőrként elvárom, hogy mások is így közlekedjenek. Rengeteg szabálytalansággal találkozok, azt tapasztalom, hogy külföldön más a közlekedési morál...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában