slágerétel

2020.07.31. 07:00

Elkezdődött a lecsó szezonja, a tarjáni piacon bőséges az alapanyagok kínálata

Talán nem túlzás: nincs olyan család, ahol ne fogyasztanának lecsót. Van, aki a klasszikusat kedveli, de sokan varázsolják különlegessé egy-egy hozzávalóval a népszerű ételt.

Tóth-Nagy Orsolya

Kazareczkiné Godó Eszter kínálja a lecsóhoz szükséges zöldségeket a salgótarjáni piacon. Megyeszerte sokan kedvelik ezt a hagyományos, főleg nyáron fogyasztott zöldségételt

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Megkezdődött a lecsószezon, amelynek alapanyagai könnyen és viszonylag kedvező áron beszerezhetők. Bőséges kínálat várja a vásárlókat paprikából, paradicsomból és hagymából is a piacokon. Tóth Péter salgótarjáni árus már negyven esztendeje foglalkozik zöldségekkel és gyümölcsökkel. Portálunk érdeklődésére elárulta, hogy a zöldségek nem drágultak tavalyhoz képest.

– A paradicsom kilogrammonkénti ára 350–400 forint körül mozog. Ez azonban még nem a legjobb a lecsóhoz, arra még várni kell úgy két hetet. A paprika 500–600 forintba kerül, de van olcsóbb lecsópaprika is, amelyből szintén hozunk nemsokára. A vöröshagymából sincs most hiány – mondta Tóth Péter.

Kazareczkiné Godó Eszter kínálja a lecsóhoz szükséges zöldségeket a salgótarjáni piacon. Megyeszerte sokan kedvelik ezt a hagyományos, főleg nyáron fogyasztott zöldségételt
Fotó: H. M. / NMH

Hozzátette: most már egyre több a vásárló a helyi piacon, főleg hétvégente. A járványügyi helyzet alatt azonban több hétig zárva voltak, valamint időkorlát is érvényben volt, így ez együtt mintegy 70 százalékos visszaesést jelentett.

A piaci forgatagban egyre többen keresik a friss paprikát és paradicsomot, hogy lecsót készítsenek belőle. Kazareczkiné Godó Eszter árus úgy fogalmazott, hogy ő sem tapasztalt emelkedést a zöldségárakban.

– Sokan érkeznek hozzánk, hogy lecsóhoz vásároljanak alapanyagokat. Paradicsomból inkább a puhábbakat választják, hiszen azokból lehet igazán jó finomságot készíteni. A paprikák mindegyike lédús és többféléből is válogathatnak a vevők – emelte ki a helyi árus.

Megkérdeztük: ön hogyan készíti el a lecsót?

Németh Istvánné: – A hagyományos, lehető legegyszerűbb, régi parasztos ételeket kedvelem. A legtöbbször tehát ezeket is szoktam főzni. A lecsót nagyon könnyű elkészíteni, csupán hagyma, paprika, erős paprika, paradicsom és só kell hozzá. Jómagam általában zsírral készítem el, de vannak, akik olajat használnak. Úgy hallottam, hogy úgy is finom.

Szucsányi László: – Egészen apróra vágom a hagymát, amelyet zsíron megdinsztelek, majd hozzáadom – az ugyancsak kis darabokra vágott – paradicsomot és paprikát. Ezután teszek hozzá sót, picit borsot és piros paprikát a színe kedvéért, majd szalonnát sütök és a zsírját belekeverem. A feleségem kedvéért egy kis vizet is öntök bele, mert ő úgy szereti.

Wágner Györgyné: – Először megdinsztelem a hagymát, ezt követően ráteszem a paprikát és a paradicsomot is. Gyakran szoktam szalonnát vagy kolbászt is sütni alá. Én inkább a hagyományos lecsót kedvelem, de nokedlivel is szívesen fogyasztom. Minden évben rakok el azonban télire is lecsónak valót, mert a család nagyon szereti és általában hamar elfogy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában