felhívás

2020.07.30. 13:45

A borz nem brummog – bízza szakemberre a medveészlelést!

Az idei év szokatlanul gazdag volt medveészlelésekben Nógrádban és a szomszédos Heves megyében is. A szakemberek szerint azonban sokszor valótlan „felfedezéseken” alapulnak a közösségi médiában terjedő hírek. Mint kiderült, kóbor kutyát, borzot, sőt távoli vadetetőt is néztek már medvének.

Nool

Forrás: Pixabay

„Az utóbbi hetekben számos hír jelent meg a különböző közösségi- és egyéb média felületeken arról, hogy barna medvét, vagy medvéket véltek látni az Igazgatóság működési területén. Sajnos ezek a híradások sok esetben úgy kerülnek ki a világhálóra, hogy annak valódiságát, hitelességét szakembereinknek, a természetvédelmi őrszolgálat tagjainak nem áll módjában előzetesen igazolni” – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Hozzáteszik: minden olyan esetben, amikor felbukkan valahol a hír, vagy bejelentés érkezik az Igazgatóságra medve felbukkanásával kapcsolatban, munkatársaik haladéktalanul a helyszínre sietnek és megpróbálják megtalálni ennek a fokozottan védett nagyragadozónak az életnyomait.

A nemzeti park munkatársai figyelmeztetnek: „A megalapozatlan hírek sok esetben gerjesztenek indokolatlan aggodalmat, félelmet a lakosságban vagy a környéken pihenőkben, kikapcsolódókban. Ebben a felfokozott közhangulatban medvének véltek már kóbor kutyát, vaddisznót, borznyomot, de még távolról a vadetetőt is.”

A helyzet megoldása érdekében az igazgatóság felvette a kapcsolatot a területén működő önkormányzatokkal. Arra kérték őket, hogy medveészlelés gyanúja esetén először a természetvédelmi őrszolgálat ügyeleti telefonján tegyenek bejelentést. Munkatársaik a helyszínen ellenőrzik az esetleges medve nyomait, életjeleit, beszélnek a tanúkkal, valós észlelés esetén pedig felkészítik a lakosságot a medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedésre. Erről itt írtunk korábban.

Kérésüket a Bükki Nemzeti Park szakemberei nem csupán az önkormányzatok felé fogalmazták meg, hanem a környéken lakók vagy kirándulók felé is: „Tisztelettel kérjük, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36-30/861-3808 számú igazgatósági ügyeleti számot hívja, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést.”

A medveészlelések döntő többsége félreértés

Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense a Heol megkeresésére elmondta, hogy a tévhitekkel ellentétben a medvék étrendjének nagy részét különböző növények és gyümölcsök alkotják. Az idei tavasz rendhagyó módon száraz és aszályos jellege miatt azonban a medvék vándorlási területe megnőtt, így történhetett meg, hogy a Szlovákia területén élő állatok megjelenhettek a Bükki Nemzeti Park területén. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a medveészlelésekről beérkező jelentések döntő többsége félreértésen alapszik. Ennek oka lehet egy állat lábnyomának, vagy egy gyorsan elsuhanó állat árnyékának téves megítélése, de szándékos megtévesztéssel is találkoztak már a helyszínre érkező munkatársak.

Korábbi cikkeink a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában