műfészeképítés

2020.06.10. 07:57

Gólyáknak készítettek mesterséges fészkeket Diósjenőn

A faluban lassan már tíz éve nincsenek gólyafészkek és gólyák sem. Ezért a napokban a helyi Székely család és a Diósjenői Állat- és Természetvédő Egyesület közös összefogással elkészített két darab, az eredetihez igen hasonló műfészket a madarak számára.

L. J.

Különleges építményekkel igyekeznek újra a faluba csábítani a madarakat

Forrás: NMH

– Éppen füvet nyírtam, amikor észrevettem, hogy egy gólya köröz Diósjenő felett – mesélte Székelyné Bognár Eszter. A helyi lakos hozzátette: – Rögtön arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha ezek a madarak ismét otthonra lelnének községünkben.

Székelyné Bognár Eszter ezért felvette a kapcsolatot Papp Ferenccel, a Magyar Madártani Egyesület Nógrád megyei szervezetének elnökével. Aki hasznos tanácsokkal és információkkal látta el őt a hosszú csőrű költöző madarakról és az ornitológusok által alkalmazott műfészeképítésről.

Különleges építményekkel igyekeznek újra a faluba csábítani a madarakat
Fotó: NMH

– A kisfiammal és a Diósjenői Állat- és Természetvédő Egyesület néhány tagjával elkészítettük az egy méter átmérőjű fészkeket, amelyek kialakítása, formája és anyaga igazán hasonló a valódiéhoz. Az iszalagból sodort, szalmás beülővel ellátott fészkekhez fél napig tartott összegyűjteni a szükséges anyagokat, majd nagyjából két óra alatt elvégeztük a munka többi részét – mondta Székelyné Bognár Eszter.

Diósjenőn jelenleg két olyan állvány van, amely alkalmas a fészkek kihelyezésére. Így az óvoda előtti és polgármesteri hivatal közelében lévőkre kerülnek ki a mesterséges otthonok, amelyeket az illetékes áramszolgáltató közreműködésével hamarosan felhelyeznek és rögzítenek. A helyiek rendkívül örültek a kezdeményezésnek és bíznak abban, hogy a következő években már lesznek lakói az újonnan elkészült hajlékoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában