trianoni békeszerződés

2020.06.07. 13:09

A Remény Fájával állítottak emléket a Karancs tetején

Szombat délután a Remény Fájával állítottak emléket a trianoni békeszerződés 100. évfordulójának a Karancs-hegyi Szent-Margit kápolna közelében.

K. K.

Trianoni megemlékezés a Karancs kápolnánál, és fa ültetés.

Fotó: Hegedűs Márk

A juharfa elültetésével immáron háromra bővült hazánkban a magyarok határon átnyúló szövetségét szimbolizáló facsemete, amely közös földbe gyökerezik. Az első fa Hollókőn, a második pedig Karancsberényben található, amelyre Lehoczkiné Csombor Erika, a település polgármestere büszkén tekint.

Mint elmondta fontosnak tartja a kezdeményezést, hogy méltó módon tudjunk emlékezni a múltban történtekre. Baksa Sándor, Karancslapujtő első embere és Karancskeszi vezetője Királyhegyi Gyula örömét fejezte ki, hogy jelenlétükkel ennyien megtisztelték az eseményt a környező településekről és kellőképpen osztoznak a gyászban.

A Karancs-völgyi községek képviselői karöltve érkeztek, ami nem is jelképezhetné jobban az összetartást és a példamutatást a jövő nemzedékének – hangsúlyozta Sulyok Oszkár Jánosné, Karancsalja polgármestere. A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen Skuczi Nándor a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjében kiemelte különösen érzékeny Trianonra, de bárhogyan is alakult az elmúlt száz év határon túli testvéreinket sohasem felejtjük, ahogyan ők is szívükben őrzik magyarságukat.

Skuczi Nándor beszédében a köztársasági elnök szavait idézte miszerint a nemzet földrajzi határai megváltoztak, de nemzetünk lelki határaink változatlanok. Beszédét a Trianon emlékmű megkoszorúzása, majd a szimbolikus faültetés követte, ahol a részt vevők egy-egy lapát földel temették be a nemzeti színű szalaggal átkötött juharcsemetét.

Vitéz Oravecz Zoltán, az esemény egyik főszervezője elmondta, a megemlékezés Vitéz Lajter Imre ötlete alapján, Morgenstein Ferenc a Karancs Kápolna Alapítvány elnöke, a Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, a Karancs Kincse Közhasznú Egyesület és a Vitézi Rend Nógrád megyei képviselőinek közreműködésével valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában