program

2020.05.10. 11:20

Kizöldült a természet, szépülnek a települések Nógrád megyében

A tavaszi parkgondozási, közterület-rendezési munkák a járványhelyzetben sem várhatnak. Nógrád megye településein az önkormányzatok már javában csinosítják az utcákat és a parkokat, elkezdődött a virágosítás és a fűvágás is.

Munkatársainktól

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A megszokott rendben zajlanak a tavaszi közterület-rendezési, parkgondozási munkák Balassagyarmaton. A tavaly novemberben elkezdett faültetési akció befejeződött. Folyamatosan ápolják a fákat és a virágágyásokat, az évelőket és a kétnyáriakat. Kilencezer tő árvácskát és 13 ezer tő hagymás növényt ültettek ki, ezeket szükség esetén frissítik, cserélik. Folyamatos a cserjék kezelése, és megtisztítják a város egyes részein található bozótos részeket és az árkokat. A parkok gyepfelületét már összegereblyézték.

Varsány a Virágos Magyarországért programban már többször szerepelt eredményesen. Háromszor vettek részt a Falumegújítási programban, mindháromszor megkapták a Magyarországi Falumegújítási Díjat is.

– Településünkön már javában zajlanak a tavaszi közterület-rendezési munkák – közölte Kanyó Judit polgármester. – A temető karbantartása és a fűnyírás mellett a faluba vezető útszakaszon a veszélyesnek ítélt és kivágott fákat is újratelepítik.

Hozzátette: a héthektáros gyümölcsöst már korábban megmetszették. A gyógynövénykertben és a három fóliasátorban – ezekben paradicsomot, paprikát és uborkát termesztenek – mindig akad tennivaló. Negyven embert foglalkoztatnak közmunkaprogramban, emellett az önkormányzat alkalmazottjai is részt vesznek a feladatokban.

– A feldolgozóüzemünkben jelenleg tésztát készítünk, de amint lehet, a gyümölcsök és a zöldségek is ide kerülnek – mondta Kanyó Judit.

Kaszálnak. Kishartyánban is javában zajlik a közterületek rendbetétele
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Bátonyterenyén a Start közmunkaprogramban foglalkoztatottak már elkezdték a város közterületein a fűvágást. Nagy-Majdon József, a város polgármestere arról is beszámolt, hogy a virágpalánták a fóliasátrakban vannak, azok kiültetése folyamatos a parkokba és a virágládákba.

– A Zöld város program pályázatán mintegy másfél milliárd forintos támogatást ítélt oda Bátonyterenyének. Ebből az összegből megújulnak a parkok, a zöldterületek és a játszóterek, a Gyürky–Solymossy-kastély angolparkja és épületei is – mondta a polgármester.

Béren is elkezdődtek a tavaszi munkák: a közfoglalkoztatottak rendbe tették, felgereblyézték a parkokat. Jelenleg a község területén elültetett 17 ezer rózsabokrot és a 24 ezer tő szamócát kapálják – közölte Maczó László polgármester.

Rétságon az önkormányzat városüzemeltetési csoportjának munkatársai szinte csak állagmegóvási munkákat végeznek a város közterületein. Mezőfi Zoltán polgármester elmondta, ennek oka az, hogy a Zöld város programban elnyert központi támogatásból hamarosan nagyszabású beruházások kezdődhetnek meg a zöldfelületeken, ezért nem indokolt jelenleg a jelentősebb gondozási tevékenység.

Díjazzák az önfenntartó községeket

Az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség 1988-ban alakult, nyolc közép-európai ország és tartomány – köztük hazánk – kezdeményezésére. Célja a falvak, a falusi életmód, az ott évszázadok alatt felhalmozódott értékek átmentése a jövő számára. Nemcsak egyszerű megtartást, „skanzeneket” tűztek ki azonban célul, hanem élettel teli, önfenntartó falvakat, amelyek egyszerre jelentenek munkahelyeket, a társadalmi-kulturális élet színterei és magas színvonalú életminőséget nyújtani képes lakóhelyek. Fontos a legjobb gyakorlatok felkutatása és közkinccsé tétele, az egymás közötti kölcsönös tájékoztatás. Ennek eszköze az Európai Falumegújítási Díj, amit 1990 óta kétévente írnak ki. Korábban Kazár elnyerte ezt a kitüntetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában