adóbevallás

2020.05.14. 07:00

Hétszáz nógrádi szervezet kéri adónk egy százalékát

Május 20-ig nyilatkozhatnak az adózók a személyi jövedelemadójuk (szja) egy plusz egy százalékáról. Nógrádban csaknem hétszáz szervezet, egyesület és alapítvány támogatható így. A felajánlás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) webfelületén minimális időt vesz igénybe, a kedvezményezetteknek azonban óriási segítséget jelent.

Lászlók Judit

20200113 Szombathely fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Illusztráció SZJA bevallásról.

Fotó: © Szendi Péter

Idén is lehetőség van arra, hogy az emberek rendelkezzenek az összevont adóalap után befizetett szja 1+1 százalékáról. Ezt legkésőbb május 20-ig lehet megtenni, függetlenül az szja adóbevallástól. A NAV a honlapján tájékoztatja arról az érintetteket, hogy az szja-bevallás webes felületén is elérhető az egy plusz egy százalékos rendelkezés azért, hogy minél többen és a lehető legegyszerűbben támogathassanak civil szervezetet, vallási közösséget vagy akár a Nemzeti Tehetség Programot.

Nógrád megyében jelenleg közel 700 szervezetet, egyesületet és alapítványt lehet ilyen módon támogatni. Egyikük az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesületet is, amely három évvel ezelőtt vált jogosulttá a magánszemélyek által felajánlott jövedelemadó egy százalékára.

Az egyesület főként a közösségi médiát használva kéri az emberek támogatását sokrétű, gyakran életmentő tevékenységükhöz.

– Az előző két év tapasztalatai alapján elmondható, hogy ezt az összeget többnyire a járműveink és a bázisépületünk üzemeltetésére, valamint a mentési feladatok eszközeire, azok kötelező karbantartására és felülvizsgálatára fordítottuk – mondta el a Nool.hu-nak Renner Péter, az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület sajtószóvivője. – Tavaly a búvár- és az alpintechnikai felszerelésekhez szereztünk be különféle kellékeket a hozzájárulásból.

A 2003 óta működő balassagyarmati Gondoskodás Közhasznú Egyesület szintén szerteágazó tevékenységet folytat Nógrád megyében. A nyári gyermektáborok és a karácsonyi adománygyűjtés szervezése mellett az időseknek is segédkeznek, valamint a megváltozott munkaképességű embereknek és a munkanélkülieknek nyújtanak szolgáltatásokat.

– Az egyesületünk számára az emberek által felajánlott adójuk egy százaléka fedezi az önkéntesek és az adománygyűjtések szervezésére, valamint a gyerekek táboroztatására szánt költségeket – mondta Herczeg Hajnalka, a Gondoskodás Közhasznú Egyesület elnöke.

Hozzátette: a jótékonykodásnak több formáját szervezik, hiszen lehet akár személyesen is önkéntes munkát végezni.

– Ugyanakkor az emberek a tudásukkal és a kapcsolataikkal, felajánlásokkal is hozzájárulhatnak a tevékenységünkhöz. Most itt a lehetőség, az adó egy százalékának felajánlásával anyagilag is segíthetnek a különböző szervezeteknek. Ez szintén nagyon fontos, ezért szeretnénk megkérni mindenkit arra, hogy amennyiben teheti, éljen ezzel a lehetőséggel, hiszen nem jelent pluszkiadást, és ezáltal támogathatja a nemes célokat is!

Rendelkezhetünk az interneten is

A legkönnyebben az ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet mindezt megtenni. A rendelkező nyilatkozat a bevallás részeként vagy akár önállóan is benyújtható. A felajánlásokat kizárólag a NAV-nál korábban regisztrált civil szervezetek, a technikai számmal rendelkező vallási közösségek kaphatják meg. Az már évek óta jellemző, hogy a legtöbben gyermekek gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egyik egy százalékát. Azonban még mindig sokan vannak, akik nem rendelkeznek erről. Teszik ezt annak ellenére, hogy ezek az adományok fontos szerepet játszanak a közösségek működtetésében és fenntartásában, valamint céljainak megvalósításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában