Új szabályokkal, de folytatódik a munka a gyarmati törvényszéken

A kormány egyik legelső veszélyhelyzeti rendeletében rendkívüli ítélkezési szünetet rendelt el a bíróságokon, amely március 15-én lépett hatályba. Ez azonban nem került meghosszabbításra, így a rendkívüli ítélkezési szünet Magyarországon véget ért.

Sziládi Krisztina

Bírósági eljárásokat továbbra is lehet kezdeményezni, biztosított az elektronikus, online úton történő ügyindítás, de a bíróság épületébe az ügyfelek továbbra sem léphetnek be

Forrás: NMH

Fotó: T.A.

Az igazságszolgáltatásnak tehát, bár a megszokottól eltérő szabályokkal, de működnie kell tovább. Dr. Lajkó Péter, a Balassagyarmati Törvényszék sajtószóvivője adott tájékoztatást portálunknak a jelenleg fennálló helyzetről.

– Ami a jogkereső állampolgárok szemszögéből a bíróságok működését illeti a veszélyhelyzet idején, elmondható, hogy az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt ítélkezési szünet megszűnt – világított rá Lajkó Péter.

A bíróságok a veszélyhelyzet időtartama alatt is folyamatosan működnek, azonban továbbra is be kell tartani azokat az intézkedéseket, amelyek a járványügyi helyzetben a bírósági munkatársak és az ügyfelek egészségének védelmét szolgálják. A sajtószóvivő kiemelte, a fő szabály továbbra is az, hogy a bíróság épületébe az ügyfelek továbbra sem léphetnek be, továbbá a bírósági kezelőirodákon a személyes ügyfélfogadás szünetel.

Bírósági eljárásokat továbbra is lehet kezdeményezni. Valamennyi ügyszakban biztosított az elektronikus, online úton történő ügyindítás, amihez ügyfélkapu-, cégkapu- vagy hivatalikapu-regisztráció szükséges.

A veszélyhelyzet ideje alatt polgári ügyszakban a keresetlevelet, a keresetet tartalmazó iratot, a viszontkereset-levelet, a beszámítást tartalmazó iratot és az írásbeli ellenkérelmet a jogi képviselő nélkül eljáró fél kizárólag írásban, a jogszabályban előírt nyomtatvány alkalmazása nélkül is előterjesztheti. A beadványokat a bíróság bejáratánál lévő, zárt gyűjtőszekrényben lehet elhelyezni. Dr. Lajkó Péter arról is tájékoztatott, hogy a 2020. január hó 1. napját követően kezdődött peres ügyekben a bírósági ügyek iratanyagai elektronikus úton, otthonról 0–24 órában online megtekinthetőek.

Adott feltételek

A bíróság az egyes eljárási cselekményeket lehetőség szerint elektronikus hírközlő hálózat vagy más, kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján tartja meg. Az elektronikus tárgyalástartás felté­telei biztosítottak a megyénkben, hiszen több távmeghallgatási végpont kiépítésére került sor az elmúlt években a balassagyarmati törvényszéken, a balassagyarmati járásbíróságon és a salgótarjáni járásbíróságon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában