vállalkozás

2020.04.24. 17:00

Mikrozöld növények helyett most palántákat termeszt a szuhai házaspár

Nemrég még jól menő, Nógrád megyében egyedülálló vállalkozást vezetett Csősz Gábor és felesége Marianna. Aztán a kialakult járványhelyzet miatt az általuk termesztett mikrozöld növényekre – az éttermek bezárása miatt – már nem volt kereslet. Ők egy percig sem keseregtek, új lehetőségeket kerestek.

Gulyás Edina

Csősz Gábor vállalkozó begyűjti a parányi zöldségeket. Bíznak benne, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések az ő cégüket is érinteni fogják

Forrás: NMH

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Nógrádban egyedüliként Csősz Gábor és felesége, a Mátraalmásról származó Stork Marianna foglalkozik úgynevezett mikrozöldek termesztésével.

– Számunkra a járvány miatt elrendelt kényszerpihenő nem jelentette azt, hogy nyugodtan hátradőlhetünk, sőt! Minél előbb alkalmazkodnunk kellett a kialakult helyzethez – fejtette ki Csősz Gábor, a Microvilág bébi levelek Kft. vezetője, hozzátéve: – Az általunk termelt apró növényhajtásokat 100 százalékban éttermek részére szállítottuk. Amikor világossá vált, hogy a vendéglátóhelyeket bezárják, azon kezdtünk gondolkodni, mit tehetnénk a meglévő eszközeinkkel.

Csősz Gábor vállalkozó begyűjti a parányi zöldségeket. Bíznak benne, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések az ő cégüket is érinteni fogják
Fotó: NMH

Mint mondta, először felmerült, hogy az éttermeket követve, azok ételkiszállítására alapoznak. Ezt a tervet azonban gyorsan elvetették, mivel az általuk termelt zöldek egy viszonylag meleg műanyag dobozban gyorsan tönkremennek. Végül úgy döntöttek, hogy paradicsomok, paprikák és különleges növények palántáinak növesztésébe kezdenek. Ezeket helyben próbálják értékesíteni. Ami nem kel el, abból kiváló minőségű zöldségeket állítanak elő. A gondolatot tettek követték, és már egy fóliasátor kialakítását is megkezdték.

– Természetesen a mikrozöl­dek termesztésével sem hagyunk fel, de a minimumon tartjuk – fogalmazott Csősz Gábor, hozzátéve: – Mivel vállalkozásunk még kezdeti szakaszban van, így az újrakezdés viszonylag könnyű lesz a meglévő készletek felhasználásával.

Mint mondta, bíznak abban, hogy az innovatív mezőgazdasági ágazatok támogatása a gazdaságélénkítő intézkedéseket illetően az ő cégüket is érinti. Amennyiben sikerül támogatást szerezniük, szeretnének hidroponikus, vagyis nem a talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék felhasználásával növényeket termeszteni. Így egész évben tudnának salátákat és mikrozöldet termelni, ahogyan eddig is tervezték.

– Arra mindenképpen szeretnék rávilágítani, hogy soha nem szabad feladni! Nem kell a segítségre várni, minden botlás után a lehetséges kiutakat kell keresni, és az adott helyzetre a legjobban reagálni. Mi már gondolatban a járvány lecsengése utáni időszakra készülünk – hangsúlyozta Csősz Gábor.

Több tápanyagot tartalmaznak az egészséges parányi hajtások

Nógrád megyében egyedül Csősz Gábor és felesége, a Mátraalmásról származó Stork Marianna foglalkozik úgynevezett mikrozöldek, vagyis parányi zöldségek termesztésével. Ezek a kicsiny növényhajtások a kifejlett zöldségeknél negyven-ötvenszer több tápanyagot és vitamint tartalmaznak. Főleg ételek díszítéséhez, salátákhoz használják fel azokat. A járványhelyzetet megelőzően híres fővárosi és egri éttermeknek szállítottak, több Michelin-csillagos vendéglátóhelyet is kiszolgáltak. Tavaly a növényeikkel díszített ételek háromszor kerültek a Magyar Konyha címlapjára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában